Pierwsza "warka" - potrzebuję trochę podpowiedzi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aniolhc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.04
    • 21

    #16
    W weekend otwieram testowe piwo z tej "warki". Nie mogę się doczekać .

    A teraz będę robił następne piwo ponownie z ekstraktów ale tym razem z chmieleniem.
    Chce zrobić przeniczniaka ale dobrze nachmielonego jak aipa w ruch pójdą chmiele:

    Chinnok / Zeus? - goryczka
    Cascade /Citra - aromat
    Citre dałbym jeszcze na fermentację cichą.

    Czy jesteście w stanie mi doradzić jakie mam użyć proporcje tych chmieli i kiedy dodać jaki?
    Lubie naprawdę goryczkowy smak piwa.

    Nigdy tego nigdy tego nie robiłem ale zrobił bym to mniej więcej tak:
    Cinnok albo zeus - 60' - 100g
    Cascade - 30' - 40g
    Citra - 15' - 20g
    Citra - 0' - 20g

    cascade na cichą 20g


    W zestawie jest jeszcze chmiel Tradition (30g) i nie wiem czy mam go gdzieś komponować w ten zestaw.

    Producent kitu przewiduje 12blg ale chciałbym go trochę wzmocnić dodając np. glukozy. Rozumiem że przy dodaniu powiedzmy 1kg glukozy blg podniesie mi się o 5 stopni tak?
    Producent do zestawu dodaje drożdże safbrew wb-06 rozumiem że one mogą jak najbardziej zostać użyte do takiego eksperymentu i sobie poradzą z przejedzeniem wszystkich cukrów?

    Będę bardzo wdzięczny za porady.
    dobranoc!

    Comment

    • Wujcio_Shaggy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 4628

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aniolhc Wyświetlenie odpowiedzi
      (…)

      Producent kitu przewiduje 12blg ale chciałbym go trochę wzmocnić dodając np. glukozy. Rozumiem że przy dodaniu powiedzmy 1kg glukozy blg podniesie mi się o 5 stopni tak?
      Producent do zestawu dodaje drożdże safbrew wb-06 rozumiem że one mogą jak najbardziej zostać użyte do takiego eksperymentu i sobie poradzą z przejedzeniem wszystkich cukrów?

      (…)
      Jeżeli na 20 l brzeczki, to wzrośnie o 4, a nie o 5 stopni – 20 l brzeczki 12° waży ok. 21 kg, w tym cukry 2,5. Po dodaniu 1 kg będzie 3,5 cukrów na 22, czyli 16%.

      Przejeść przejedzą bez problemu, zwłaszcza glukozę.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

      Comment

      • HokusProkus
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.09
        • 70

        #18
        Witam Forumowiczów,

        Zaczynam przygodę z piwowarstwem domowym i przede mną stoi wyzwanie uwarzenia pierwszego piwa.
        Do tego żebym warzył piwo w domu muszę przekonać parę osób w domu, więc bardzo bym chciał aby pierwsza warka była pijalna
        Sporo czytałem i oglądałem o warzeniu piwa w domu, nie mam jednak kompletnie doświadczenia i wyczucia w doborze surowców. A więc chmielenie dla mnie jest dość mistyczną sprawą.
        Bardzo bym prosił Was o radę w tej sprawie.

        Zakupiłem w BA zestaw surowców z zacieraniem IPA (14°Blg) a do tego dokupiłem po 30g granulatu chmieli Citra i Chinook.

        Czyli łącznie posiadam chmiele:
        40g Marynka (6,9 A-A)
        20g Challenger (8,1 A-A)
        30g Fuggles (5,2 A-A)
        30g Chinook (11,6 A-A)
        30g Citra (13,4 A-A)

        W programie IBU_Rager_Tinseth_v2 stworzyłem coś takiego:

        rodzaj.......|% a-a | ilość [g]| dodane po[min]| Rager IBU | Tinseth IBU
        Marynka....|6,9.....| 40........| 5 ....................| 41,2 .......| 29,9
        Challenger.|8,1.....| 20........| 35...................| 13,5.........| 13,5
        Fuggles.....|5,2......| 10........| 62...................| 1,4 ..........| 0,7
        Chinook.... |11,6....| 30........| 30...................| 35,2.........| 31,3
        Citra.........|13,4....| 10........| 60...................| 3,8...........| 2,9
        SUMA: Rager IBU - 95,0; Tinseth IBU 78,3
        Chmielenie na zimno:
        Fuggles | 5,2 %a-a | 20 g
        Citra | 13,4 %a-a | 20 g

        Chmiele Fuggles, Challenger i Marynka użyłem według przepisu zamieszczonego do zestawu surowców, a resztę według własnego uznania.
        Boję się że wyjdzie za wysoka goryczka (dla domowników) i zastanawiam się nad rezygnacją z Challengera żeby wyszło coś co ma nie więcej jak około 70 IBU.

        Proszę doradźcie mi jak chmielić piwo z dostępnych przeze mnie chmieli. Jak Wy byś je wykorzystali??
        Z góry bardzo dziękuję.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Jeśli jesteś początkującym piwowarem, to warto zrobić piwo wg instrukcji, bez własnych dodatków. A jeśli już koniecznie chcesz zamerykanizować tę ipkę, to po prostu walnij citrę na zimno, bez kombinowania z chmieleniem podczas gotowania.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • oberzine
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2012.02
            • 228

            #20
            Jak dla mnie świetny wybór na początek, nie wiem jak twoi domownicy, ale jak ktoś miał styczność tylko z wodnistymi lagerami i pije herbatę posłodzoną trzema łyżeczkami cukru(jak u mnie) to 70 IBU może być dla niego szokiem

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #21
              Taka goryczka wykręca mordę
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

                #22
                Zgłaszałem w zeszłym roku AIPę 14 do konkursu w Żywcu blg 14 IBU koło 50. Było dość mocno goryczkowe. Dla takiego balingu max to 45-50.

                Comment

                • HokusProkus
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.09
                  • 70

                  #23
                  Dziękuje wam bardzo, o tym właśnie mówiłem. Brak mi wyczucia ile chmielu dodać i w której minucie aby uzyskać pożądany efekt. Przemyślę jeszcze raz sprawę i naniosę jakieś poprawki. Jeszce raz dziękuje za rady.

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zgłaszałem w zeszłym roku AIPę 14 do konkursu w Żywcu blg 14 IBU koło 50. Było dość mocno goryczkowe. Dla takiego balingu max to 45-50.
                    Max dla takiego ballingu to 100, tak jak dla każdego innego.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

                      #25
                      To czemu nie 1000, przecież i tak powyżej 100 nie czuć różnicy...

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #26
                        Bo 1000 nie da się uzyskać.

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HokusProkus Wyświetlenie odpowiedzi
                          Boję się że wyjdzie za wysoka goryczka (dla domowników) i zastanawiam się nad rezygnacją z Challengera żeby wyszło coś co ma nie więcej jak około 70 IBU.

                          Proszę doradźcie mi jak chmielić piwo z dostępnych przeze mnie chmieli. Jak Wy byś je wykorzystali??.
                          Na to jak będziesz odbierał goryczkę w piwie maja też wpływ inne czynniki, nie tylko IBU. Poza tym do swojego oszacowania użyłeś zawartości alfa kwasów, które były zmierzone ponad rok temu.

                          Nikt nie zna Twojego smaku, więc zadając takie pytanie otrzymasz przynajmniej 15 odpowiedzi od 10 osób. Polecam Ci posłuchać Marusi.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #28

                            Tu masz zwycięską recepturę Staśka
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X