W weekend otwieram testowe piwo z tej "warki". Nie mogę się doczekać .
A teraz będę robił następne piwo ponownie z ekstraktów ale tym razem z chmieleniem.
Chce zrobić przeniczniaka ale dobrze nachmielonego jak aipa w ruch pójdą chmiele:
Chinnok / Zeus? - goryczka
Cascade /Citra - aromat
Citre dałbym jeszcze na fermentację cichą.
Czy jesteście w stanie mi doradzić jakie mam użyć proporcje tych chmieli i kiedy dodać jaki?
Lubie naprawdę goryczkowy smak piwa.
Nigdy tego nigdy tego nie robiłem ale zrobił bym to mniej więcej tak:
Cinnok albo zeus - 60' - 100g
Cascade - 30' - 40g
Citra - 15' - 20g
Citra - 0' - 20g
cascade na cichą 20g
W zestawie jest jeszcze chmiel Tradition (30g) i nie wiem czy mam go gdzieś komponować w ten zestaw.
Producent kitu przewiduje 12blg ale chciałbym go trochę wzmocnić dodając np. glukozy. Rozumiem że przy dodaniu powiedzmy 1kg glukozy blg podniesie mi się o 5 stopni tak?
Producent do zestawu dodaje drożdże safbrew wb-06 rozumiem że one mogą jak najbardziej zostać użyte do takiego eksperymentu i sobie poradzą z przejedzeniem wszystkich cukrów?
Będę bardzo wdzięczny za porady.
dobranoc!
A teraz będę robił następne piwo ponownie z ekstraktów ale tym razem z chmieleniem.
Chce zrobić przeniczniaka ale dobrze nachmielonego jak aipa w ruch pójdą chmiele:
Chinnok / Zeus? - goryczka
Cascade /Citra - aromat
Citre dałbym jeszcze na fermentację cichą.
Czy jesteście w stanie mi doradzić jakie mam użyć proporcje tych chmieli i kiedy dodać jaki?
Lubie naprawdę goryczkowy smak piwa.
Nigdy tego nigdy tego nie robiłem ale zrobił bym to mniej więcej tak:
Cinnok albo zeus - 60' - 100g
Cascade - 30' - 40g
Citra - 15' - 20g
Citra - 0' - 20g
cascade na cichą 20g
W zestawie jest jeszcze chmiel Tradition (30g) i nie wiem czy mam go gdzieś komponować w ten zestaw.
Producent kitu przewiduje 12blg ale chciałbym go trochę wzmocnić dodając np. glukozy. Rozumiem że przy dodaniu powiedzmy 1kg glukozy blg podniesie mi się o 5 stopni tak?
Producent do zestawu dodaje drożdże safbrew wb-06 rozumiem że one mogą jak najbardziej zostać użyte do takiego eksperymentu i sobie poradzą z przejedzeniem wszystkich cukrów?
Będę bardzo wdzięczny za porady.
dobranoc!
Comment