chmiel po gotowaniu
Collapse
X
-
Ale na sitko miałoby lecieć to zbiorę znad osadu, więc teoretycznie bez chmielin.
Sitko miałoby być dodatkowym zabezpieczeniem na wypadek, gdybym nieumiejętnie dekantując zaciągnął jakieś chmieliny. A nie zakładam, żebym był aż takim sierotą, żeby zaciągnąć tyle, że zapcham sitko - a jeżeli nawet tak, to sitko tym bardziej chyba potrzebne, bo inaczej wszystko poleci prosto do fermentatora.Comment
-
Gaza w sicie to do duże ryzyko infekcji. Ja filtruję przez dość gęste metalowe sito, specjalnie nabieram też trochę chmielu (granulat lub szyszki), co stanowi dodatkowe złoże filtracyjne i powoli rondlem z gara do fermentatora, jak jest już resztka, to bezpośrednio z gara do sita.Comment
-
-
Ja mam podejście zgoła odwrotne. Uczyć właśnie trzeba zgodnie z podręcznikowymi zasadami dobrej praktyki, a nie z zasadami bylejakości i rutyny. Dopiero w miarę nabierania doświadczenia piwowar sam dojdzie do tego co mu potrzebne, a co nie i sam wypracuje swoją własną drogę. Pomyśl jak pedagog. Dlaczego w szkołach zabraniali kalkulatorów, mimo, że w prawdziwym życiu i tak wszyscy ich używają? Żeby u podstaw wykształcić pewne zachowania i wyczulić na pewne rzeczy, a na uproszczenia przyjdzie czas później.
Nie od dzisiaj wiadomo, że teorii warzenia w dużych browarach nie można przenosić w 100% na piwowarstwo domowe. Poza tym nie wiem na jakie książki się powołujesz, ale ja w książkowych recepturach widzę niejednokrotnie gotowanie 90min i np. hop back, który jak wiemy wykonuje się na gorącej, ale już nie wrzącej brzeczce. Temat samego DMSu też był nie raz poruszany na forum. Napiszę więc jeszcze raz, jeśli masz problem z DMSem wydłuż gotowanie, a jeśli jesteś przesądny spluwaj przez lewe ramię.Comment
-
Im mniej elementów, tym mniejsze ryzyko infekcji, oraz oczywiście mniej roboty. Ale, jak widzę, masz szczególne upodobanie do komplikowania rzeczy prostych i oczywistych.
Oczywiście, że nie. W browarach przemysłowych nie ma rurki do bulkania oraz sitek z jałowej, przegotowanej gazy. Rzecz jednak w tym, że bez znajomości teorii wyważa się otwarte drzwi, czego przykładów ten dział forum jest pełny aż do bólu.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-12-04, 09:58.Comment
-
Zgadzam się z tym. Zazwyczaj "innowacje" wprowadzane przez młodych piwowarów są dosyć śmieszne, ale z tym DMSem doszło do tego, że poleca się ciągłe wrzenie w trakcie chłodzenia wymiennikiem, a potem nie do końca wiadomo jak taboret gazowy na pralkę wstawić.Comment
-
A co do chmielenia: ja po gotowaniu przelewam do fermentora z filtratorem z oplotu - świetnie odfiltrowuje również granulat, nic się nie zatyka. Zostają ze 2 litry z błotkiem na dnie i ja je wylewam, szkoda mi czasu na cedzenie.Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2013-12-04, 21:53.Comment
-
A ja przelewam wężykiem, na końcu którego zawiązana jest pończocha. Cały granulat i przełom zostaje w pończosze, w osadach po chmielu zostaje max 0.5l który można łatwo odzyskać po prostu dłużej trzymając pończochę nad pojemnikiem w powietrzu. Sposób nadaje się tylko do granulatu, szyszki zatykają wężyk.Comment
-
Tak czy siak dziękuję wszystkim za rady; dzisiaj ponownie spróbuję je zderzyć z praktyką w moim wykonaniuComment
Related Topics
Collapse
-
Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.
Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%
Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.
Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii
Aromat -...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Bazooka - DŁUGA - filtr do chmielin - gwint zewnetrzny 1/2 cala
- Akcesoria
Kran do piwa - Nukatap - stalowy
- Anglojęzyczna
IPA (India Pale Ale) Style guide
- Brewkity nachmielone
Brewferm Flemish Brown...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2021-10-25, 14:30 -
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment