Pierwsza warka kwas czy nie :)??

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wisnia101
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 17

    Pierwsza warka kwas czy nie :)??

    Witam
    Wszystko przygotowane na zlewanie na cicha (nawet pończoszka od zony na chmiel )
    Próba balingometrem wszystko ok.
    Zrobiłem łyczka i niestety czuć kwasem takim bardzo zalegającym, mimo ze czuć posmak piwa to domyślam się ze nie tak powinno to smakować po fermentacji??

    Przygotowywałem IPA z Coopersa i wszystko wygladało ok.
    Mimo bardzo burzliwego początku fermentacji (temperatura podskoczyła do 25 C) po pięciu dniach ucichło. Dziwne było dla mnie że po prawie dwóch dniach przerwy czyli pod koniec 6 dnia i 7 znów zaczeło powolutku bulgotać, myślałem ze to z powodu zmiany temperatury.
  • wisnia101
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 17

    #2
    A i najważniejsze pewnie nie mogę z takiej zakażonej warki zebrać drożdży??

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Po tym powtórnym bulkaniu blg spadło? Wlać zawsze zdążysz
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Komar_Pafnucy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.08
        • 1114

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wisnia101 Wyświetlenie odpowiedzi
        A i najważniejsze pewnie nie mogę z takiej zakażonej warki zebrać drożdży??
        Jeśli rzeczywiście masz zakażenie, to zapomnij o tych drożdżach. Chyba, że chcesz mieć takie samo następnym razem.

        Multitap Crawl
        Multitap Crawl na Facebook

        "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
        Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

        Comment

        • wisnia101
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.08
          • 17

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          Po tym powtórnym bulkaniu blg spadło? Wlać zawsze zdążysz
          Nie wiem nie sprawdzałem na koniec było około 1,5 blg.

          Teraz to już nie wiem, warka pachnie normalnie trochę czuć jak "po fermantacji" a smakuje ja zwietrzałe piwo. Może po prostu tak ma byc??

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Piwo z ekstraktów na kolana raczej nie powala. Zabutelkuj i degustuj
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Komar_Pafnucy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.08
              • 1114

              #7
              No to daj mu szansę. Jeśli to zakażenie, to będzie już tylko gorzej, więc na pewno się zorientujesz. A może po prostu przesadzasz.

              Zwietrzałe to znaczy nienagazowane? W tym chyba nie ma nic dziwnego.

              Multitap Crawl
              Multitap Crawl na Facebook

              "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
              Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

              Comment

              • wisnia101
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.08
                • 17

                #8
                Zlałem na cicha i jeszcze dorzuciłem chmielu (taki był pierwotny plan) zobaczymy.
                Po prostu nie do końca mam pojęcie jak to powinno wyglądać , smakować, pachnieć.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wisnia101 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zlałem na cicha i jeszcze dorzuciłem chmielu (taki był pierwotny plan) zobaczymy.
                  Po prostu nie do końca mam pojęcie jak to powinno wyglądać , smakować, pachnieć.
                  Właśnie
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X