Pytania przed pierwszym chmieleniem na zimno

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • howser
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.03
    • 103

    #1

    Pytania przed pierwszym chmieleniem na zimno

    Przymierzam się do pierwszego chmielenia na zimno, poczytałem trochę wątków w necie, ale mam jeszcze parę wątpliwości. Ponieważ nie wiem mam doświadczenia w tej mierze, a wolałbym uniknąć błędów i zakażenia piwa, pozwolę sobie zapytać bardziej doświadczonych:
    1) po tygodniowej burzliwej planuję zrobić 2 tygodnie cichej, na cichej chciałbym chmielić szyszkami wrzuconymi w dociążonej filtracyjnej torbie nylonowej. Czy wystarczy jeśli wrzucę chmiel na 4 ostatnie dni cichej? Czy to wystarczający czas na przejście aromatu do piwa? Chciałbym uniknąć zbyt długiego trzymania chmielu na cichej, żeby nie dostać trawiastego aromatu, ale też trzymać chmiel na tyle długo, żeby oddał to co najlepsze.
    2) czy szyszki należy przed wrzuceniem rozdrobnić z tej zbitki, w której są w opakowaniach, czy też rozpadną się same?
    3) czytałem, że szyszki lubią podczas chmielenia na zimno sklejać się w kule - trzeba temu jakoś przeciwdziałać? Czy też wystarczy, że torba w której będą będzie odpowiednio duża?
    4) dezynfekujecie jakoś dodatkowo chmiel przed wrzuceniem? Bo to, że torba i szklane kulki mają być wygotowane to wiem, jestem ciekaw tylko czy można coś zrobić z chmielem. Póki co chmiel trzymam w zawiązanym opakowaniu w lodówce, ale jednak opakowanie było już otwarte podczas warzenia, więc coś tam do środka pewnie się zdążyło dostać.
    Ostatnia zmiana dokonana przez howser; 2013-09-21, 13:15.
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser
    Przymierzam się do pierwszego chmielenia na zimno, poczytałem trochę wątków w necie, ale mam jeszcze parę wątpliwości. Ponieważ nie wiem mam doświadczenia w tej mierze, a wolałbym uniknąć błędów i zakażenia piwa, pozwolę sobie zapytać bardziej doświadczonych:
    1) po tygodniowej burzliwej planuję zrobić 2 tygodnie cichej, na cichej chciałbym chmielić szyszkami wrzuconymi w dociążonej filtracyjnej torbie nylonowej. Czy wystarczy jeśli wrzucę chmiel na 4 ostatnie dni cichej? Czy to wystarczający czas na przejście aromatu do piwa? Chciałbym uniknąć zbyt długiego trzymania chmielu na cichej, żeby nie dostać trawiastego aromatu, ale też trzymać chmiel na tyle długo, żeby oddał to co najlepsze.
    4 dni wystarczą
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser
    2) czy szyszki należy przed wrzuceniem rozdrobnić z tej zbitki, w której są w opakowaniach, czy też rozpadną się same?
    Trochę rozluźnić je można ale czy ma to tak wielkie znaczenie?
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser
    3) czytałem, że szyszki lubią podczas chmielenia na zimno sklejać się w kule - trzeba temu jakoś przeciwdziałać? Czy też wystarczy, że torba w której będą będzie odpowiednio duża?
    Ja zawiązuje siatkę tak aby miały co najmniej drugie tyle miejsca
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser
    4) dezynfekujecie jakoś dodatkowo chmiel przed wrzuceniem? Bo to, że torba i szklane kulki mają być wygotowane to wiem, jestem ciekaw tylko czy można coś zrobić z chmielem. Póki co chmiel trzymam w zawiązanym opakowaniu w lodówce, ale jednak opakowanie było już otwarte podczas warzenia, więc coś tam do środka pewnie się zdążyło dostać.
    Nie

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
      darekd
      Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

      Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

      Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
      2022-06-24, 22:17
    • darekd
      Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
      darekd
      Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

      Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

      Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
      2022-06-24, 21:39
    • darekd
      Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
      darekd
      Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

      Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

      Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

      Aromat -...
      2022-06-24, 23:49
    • darekd
      Schrems, Schremser Vienna I.P.
      darekd
      Browar z Dolnej Bawarii niedaleko granicy z Czechami

      https://schremser.at/produkt/schremser-vienna-ip/

      Vienna lager, do chmielenia na zimno dodano Cascade
      4,8% alk.

      Aromat - bezpośrednio po otwarciu butelki wyraźny chmiel z tonami trawy cytrynowej, po czasie...
      2024-12-05, 16:23
    • darekd
      De Leite, Paljas IPA
      darekd
      Marka browaru De Leite z Flandrii Zachodniej.

      6% alk.
      35 IBU (na butelce podają 37)
      Chmiele: Tomahawk (znany bardziej jako Columbus), Cascade, Saaz i na zimno Amarillo i Nelson Sauvin - tak podali w metryczce, ale w opisie napisali, że na zimno Nelson Sauvin i Hallertau Blanc....
      2024-11-10, 23:53
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...