coopers lager problem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • emotif
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.09
    • 1

    #1

    coopers lager problem

    Witam.

    Postawiłem na warzenie w piątek zaszłego tygodnia to piwo. Cały czas trzymałem brzeczkę w temp 24 st. czyli niby ok. Bąbelkowanie niby ustało (dopiero dzisiaj, czyli po 8dniach, a powinno po 6 wg. instrukcji) Cukromierz niestety pokazuje ok 4 stopni, więc o trzy za dużo niby. Rozlewać te piwo do butelek, czy nie? Jest szansa, że da się go wypić po zakończeniu drugiej fermentacji?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    1. Nastawiłeś na fermentację, nie na warzenie. Warzenie to inaczej gotowanie.
    2. Na lagera 24 stopnie to o 10 za wysoko. Naet dla górnych drożdży to wysoka temperatura.
    3. Intrukcję należy traktować jak intrukcję, czyli nie przejmować się za bardzo. Zresztą skoro nie spełniłeś warunków temperaturowych, to niby dlaczego pozostałe rzeczy mają się zgadzać?
    4. Cukromierz pokazuje prawidłowo, rzadko zdarza się tak niskie odermentowanie.
    5. Przelać na fermentację wtórną i odczekać przynajmniej tydzień. I to w sporo niższej temperaturze.
    6. Zawsze jest szansa, żeby wypić swój produkt. Najwyżej może być to ostatni raz.

    Comment

    • Chmielo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.01
      • 128

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emotif
      Witam.

      Postawiłem na warzenie w piątek zaszłego tygodnia to piwo. Cały czas trzymałem brzeczkę w temp 24 st. czyli niby ok. Bąbelkowanie niby ustało (dopiero dzisiaj, czyli po 8dniach, a powinno po 6 wg. instrukcji) Cukromierz niestety pokazuje ok 4 stopni, więc o trzy za dużo niby. Rozlewać te piwo do butelek, czy nie? Jest szansa, że da się go wypić po zakończeniu drugiej fermentacji?
      Jakie było początkowe blg? Ustanie bulkania rurki (to chyba masz na myśli) nie jest ścisłym wyznacznikiem końca fermentacji, patrz na pomiar blg. Moim zdaniem możesz przelewać na cichą i powinno zejść jeszcze o 1 - 2 stopnie, a potem do butelek. Puchy raczej tak mocno nie odfermentują. Bądź spokojny - wszystko powinno być dobrze.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • etman
        Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
        etman
        Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.


        Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

        Zawiera polski dodatek...
        2025-01-03, 00:43
      • Zaiksik
        Trudne początki
        Zaiksik
        Witam
        Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
        Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
        Wszystko...
        2024-08-27, 17:13
      • Daray
        Brak wyraźniej fermentacji po 48h
        Daray
        Dzień dobry,

        W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

        Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
        2023-03-13, 20:01
      • dadek
        Czechy, Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
        dadek
        Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
        2021-07-27, 04:40
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...