Przerwa ferulikowa - przydatne czy placebo?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Profian
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.09
    • 12

    #1

    Przerwa ferulikowa - przydatne czy placebo?

    Planując warzenie Weizenbiera studiuję receptury. I tak np. w gotowym przepisie do zestawu słodów z tutejszego sklepu widzę przerwę 15 min 40-45* - "przerwa ferulikowa, która pomoże w uzyskaniu tak charakterystycznego dla weizena zapachu goździkowego".
    Za to już na piwo.org czytam - "Jej skuteczność jest dyskusyjna, wydaje się, że dla uzyskania widocznego efektu trzeba by ją wydłużyć do godziny - dwóch". W kilku innych recepturach ludzie stosują jednak takie 10-15 minutowe przerwy.
    Stąd pytanie- to taki zabieg magiczny aby się piwowar lepiej czuł zacierając i można sobie to śmiało odpuścić czy też zastosowanie tak krótkiej przerwy ma rzeczywiście przełożenie na zapach piwa czyt inne jego parametry. Czy też mam się szykować na ponad godzinne przetrzymanie brzeczki w tej temperaturze 40* (wtedy pewno zamiast w garze wrzuciłbym słód w jakiś styropian i trzymał dolewając wrzątku).
    Ostatnia zmiana dokonana przez Profian; 2013-09-22, 15:29.
  • FidelD
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.03
    • 36

    #2
    Jak już robić ferulikową to tak z 90 minut i lepiej w 44 stopniach, nie 40.
    Czerwone OKO

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • ART
      Przerwa urlopowa - 14-lipca - 30 lipca
      ART
      Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.

      Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
      Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
      2023-07-09, 15:52
    • dadek
      Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
      dadek
      Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
      2023-11-22, 05:14
    • dadek
      Mainz, Weißliliengasse 1a, Eisgrub-Bräu
      dadek
      Przyjechawszy wieczorem 14.08.2022 do Mainz i rozłożeniu się w hotelu, ten browarek był pierwszym wyborem na spędzenie reszty dnia, jako że jest czynny najdłużej.
      Powstał w 1989 roku i położony jest u stóp Cytadeli tuż pod jej murami, a właściwie można rzec że właściwie w ich...
      2022-11-19, 02:38
    • dadek
      Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
      dadek
      Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
      2024-11-19, 04:20
    • darekd
      Widawa, Lichtenhainer
      darekd
      Lichtenhainer czyli niemiecki styl (kwaśna, lekka pszenica, ew. z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego. W składzie również słód wędzony).

      Piwo na podstawie receptury piwa Damiana Wadasa "Efekt Placebo", zwycięscy VII Gwiazdkowego Konkursy Piw Domowych organizowanych przez...
      2024-09-05, 22:05
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...