Witajcie. Jakie macie sprawdzone sposoby na jak najmniejsze straty przy dekantowaniu piwa na cichą fermentację i rozlewie do butelek?
Straty przy rozlewie
Collapse
X
-
A jak dodajesz cukier do refermentacji? Jak przygotowujesz roztwór to zawsze dolewasz te 500-800ml wody z rozpuszczonym cukrem, więc z tych dwóch litrów robi się nieco ponad 1 straty. Zawsze możesz też nastawić ten litr więcej, wiele na tym ekstrakt nie straci. To produkcja domowa, chałupnicza, więc straty zawsze będą trochę większe niż przy "profesjonalnej" produkcji.Ostatnia zmiana dokonana przez TTOP; 2013-09-25, 12:11.Comment
-
Przy przelewaniu z burzliwej na cichą tracisz trochę, później do butelek znowu. Po przelaniu brzeczki do fermentora miałem 19,5l z czego po butelkowaniu zostało 16,5l, czyli strata jest 3l. To dość dużo, mimo że oczywiście do refermentacji doszło jeszcze jakieś 600ml z glukozą. Gdyby nie to strata byłaby ponad 3,5l. Tak z ciekawości pytam, bo może to normalne i trzeba się przyzwyczaić. Ale z drugiej strony można by jakoś te straty zminimalizować.Ostatnia zmiana dokonana przez leeroy; 2013-09-25, 12:29.Comment
-
Bardzo duże masz te straty. Ja w niedziele robiłem rozlew, do refermentacji miałem 800ml roztworu, a straciłem nieco ponad litr W SUMIE. Może warto troche więcej "farfocli" zlać na cichą, bo to i tak opadnie z biegiem czasu. A powiedz jeszcze jak zlewasz z burzliwej na cichą - rurką z góry czy przez kranik. Bo ja z góry, dzięki czemu mam większą kontrolę nad tym co łapię, a co nie.Ostatnia zmiana dokonana przez TTOP; 2013-09-25, 12:34.Comment
-
Ja biorę fermentor do rąk i przechylając delikatnie przelewam. Natlenienie minimalne, a to zawsze 2-3 butelki piwa więcej. Na dnie zostaje sama gęstwa pomieszana z nie więcej niż 300-400 ml piwa.Ostatnia zmiana dokonana przez gwzd; 2013-09-25, 13:22.Comment
-
Bez przesady. Lewarując (jak to winiarze kiedyś nazywali) tracisz ok. 700-800 ml w gęstwie i przy rozlewie może ze 100 ml.
Robiąc 500-600 ml syropu do refermentacji będziesz miał najwyżej pół litra piwa mniej niż brzeczki nastawnej.Comment
-
Na siłę szuka się problemu, strata jednego piwa, to strata żadna.
Z burzliwej dekantuję wężykiem tak samo jak z cichej.
Z burzliwej można „pociągną” piwo prawie do zera, jak zaciągnie się ciut drożdży, to nie ma to znaczenia, w piwie i tak one są.
Po cichej, na dnie fermentatora jest cieniutka warstwa drożdży, czasem nawet nie pokrywa całego dna, trochę wprawy i można tak zdekantować, że więcej jak 0,3 litra nie zostanie.Comment
Related Topics
Collapse
-
Wciągu lokali przy dworcu w miejscu, gdzie 2-3 lata temu była Pinta Sopot otwarty jest pub Avangarda. 4 nalewaki rotacyjne i trochę piw butelkowych. Przy wejściu wygląda jakby to był pub browaru Cieszyn. Dzisiaj lanego Cieszyna nie było. Zamiast tego można było napić się Pan i Pani, Rowing...
-
Channel: Pomorskie
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy
. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
w czasie naszej...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...-
Channel: Czechy
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment