Rzeczywiście, różnica między brzeczką z zacierania a z wysładzania jest prawie niedostrzegalna. Różnica wynosi tylko 15 Blg.
Masz jeszcze jakieś inne rewolucyjne domniemania w zanadrzu?
Mądrala od ortografii się odezwał i jak zwykle udowadnia swoją wyższość.
Bazą do porównania ma być taka sama brzeczka, w tym o takim samym BLG (zamiast „rozwadniania” brzeczki przedniej wysłodzeniem, użyłby zwykłej wody, z oszczędności czasu, bo mu na czasie zależy) – jak inni napisali wyższej, nie sądzą, aby wyczuł różnicę w smaku.
Albo wysładzasz i masz większą wydajność, albo nie wysładzasz i masz mniejszą. Z tego zasemgo zasypu wjdzie inne piwo. A wysładzanie uwalnia różne substancje ze słodu, także te niekorzystnie wpływające na smak. Jest to w każdym podręczniku piwowarskim, tylko trzeba go przeczytać, a nie tylko domniemywać.
Dla celów porównania (bo o tym pisałem, a nie o wydajności) ma mieć taka samą brzeczkę, w tym BLG - czy tak trudno Ci to ogarnąć myślowo, czy może trudno przyznać się, że czasem można się mylić lub nie zrozumieć czegoś.
Oczywiście, że wysładzanie wpływa negatywnie na smak, ale w warunkach domowego piwa, jest to niezauważalne, no chyba, że Ty robiłeś takie eksperymenty i do tego masz tak wrażliwy smak.
Ostatnia zmiana dokonana przez Gość; 2013-09-26, 11:42.
Jeśli będę zacierać 4kg w 12 lub nawet w 20l wody to ok, ale jak doleję 5-10l wody do wysładzania( nie odkrywając młóta, ta sama temp wody)to skubany sie zorientuje i zepsuje piwo?
Podobno styl mało chmielony. A mam do tego jeszcze po 30g Citry, Lubelskiego i Marynki. Chodzi mi po głowie coś z aromatem AIPA,ale z goryczką piwa "grillowego". No może deko większą.
Wciągu lokali przy dworcu w miejscu, gdzie 2-3 lata temu była Pinta Sopot otwarty jest pub Avangarda. 4 nalewaki rotacyjne i trochę piw butelkowych. Przy wejściu wygląda jakby to był pub browaru Cieszyn. Dzisiaj lanego Cieszyna nie było. Zamiast tego można było napić się Pan i Pani, Rowing...
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
Comment