Błędem to nie jest, co najwyżej marnotrawstwem. Natomiast piwo na brzeczce przedniej wyjdzie zapewne bardzo dobre, a zwierzaki będą młóto wcinać z większą chęcią
Straty przy rozlewie
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Ja bym jeszcze odpuścił zacieranie.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Ja też mam straty na poziomie ok 2-2,5 litra. Najpierw z chmielinami (raz odzyskałem ok 1 litra wyciskając chmieliny, ale to pracochłonne i więcej tego nie robię), później po burzliwej i cichej i minimalne straty przy rozlewie. Biorę też próbkę do zbadania blg, którą potem degustuję. Zawsze możesz dolać więcej wody razem z surowcem do refermentacji. Mimo, że tracę w ten sposób ok 4-5 piw, dla mnie straty na takim poziome są akceptowalne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barsliw Wyświetlenie odpowiedziJa się w ogóle zastanawiam czy dla przyspieszenia procesu nie odpuścić sobie wysladzania. Myślicie, że to jakiś super poważny błąd w sztuce?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziBłędem to nie jest, co najwyżej marnotrawstwem. Natomiast piwo na brzeczce przedniej wyjdzie zapewne bardzo dobre, a zwierzaki będą młóto wcinać z większą chęcią
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedziTo po co zacierać, z puszki wyjdzie taniej
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barsliw Wyświetlenie odpowiedziTak przypuszczałem. Jak mówię, dla pieniędzy tego nie robię a jeśli wyjdzie piwo lepsze, ale w mniejszej ilości to ja jestem za.
Comment
-
-
Mówisz to z doświadczenia czy domniemywania?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziMówisz to z doświadczenia czy domniemywania?
Zresztą, aby to stwierdzić musiałby część brzeczki przedniej, gotować, chmielić i fermentować, dokładnie tak samo jak, jak brzeczkę przednią z wysładzaniem, po czym próbować piwo, nie wiedząc jakie jest tylko z brzeczki przedniej, a jakie z wysładzaniem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barsliw Wyświetlenie odpowiedziNie rozumiem pytania...
Z gotowca, brewkita, wtedy oszczędność czasu jest największa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedziDomniemywania, nie sądzą, aby poczuł różnicę...
Masz jeszcze jakieś inne rewolucyjne domniemania w zanadrzu?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barsliw Wyświetlenie odpowiedziJa się w ogóle zastanawiam czy dla przyspieszenia procesu nie odpuścić sobie wysladzania. Myślicie, że to jakiś super poważny błąd w sztuce?
Comment
-
-
Jeśli po filtracji rozcieńczy się o tego samego ekstraktu, to wyjdą zauważalnie inne?
Ja słyszałem, nie pamiętam na którym forum, ale była to propozycja na robienie "idealnych" piw na konkursy. Nie mam pewności, czy ktoś to przetestował.
Comment
-
Comment