Straty przy rozlewie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23985

Błędem to nie jest, co najwyżej marnotrawstwem. Natomiast piwo na brzeczce przedniej wyjdzie zapewne bardzo dobre, a zwierzaki będą młóto wcinać z większą chęcią
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Ja bym jeszcze odpuścił zacieranie.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• barsliw
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.08
        • 289

Ja poważnie pytam jak początkujący a tu niepotrzebna ironia i kpina. Po co?

Comment

• rowdy
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.03
          • 121

Ja też mam straty na poziomie ok 2-2,5 litra. Najpierw z chmielinami (raz odzyskałem ok 1 litra wyciskając chmieliny, ale to pracochłonne i więcej tego nie robię), później po burzliwej i cichej i minimalne straty przy rozlewie. Biorę też próbkę do zbadania blg, którą potem degustuję. Zawsze możesz dolać więcej wody razem z surowcem do refermentacji. Mimo, że tracę w ten sposób ok 4-5 piw, dla mnie straty na takim poziome są akceptowalne.

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barsliw Wyświetlenie odpowiedzi
            Ja się w ogóle zastanawiam czy dla przyspieszenia procesu nie odpuścić sobie wysladzania. Myślicie, że to jakiś super poważny błąd w sztuce?
            To po co zacierać, z puszki wyjdzie taniej

Comment

• barsliw
              • 2013.08
              • 289

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              Błędem to nie jest, co najwyżej marnotrawstwem. Natomiast piwo na brzeczce przedniej wyjdzie zapewne bardzo dobre, a zwierzaki będą młóto wcinać z większą chęcią
              Tak przypuszczałem. Jak mówię, dla pieniędzy tego nie robię a jeśli wyjdzie piwo lepsze, ale w mniejszej ilości to ja jestem za.

Comment

• barsliw
                • 2013.08
                • 289

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                To po co zacierać, z puszki wyjdzie taniej
                Nie rozumiem pytania...

Comment

Tak przypuszczałem. Jak mówię, dla pieniędzy tego nie robię a jeśli wyjdzie piwo lepsze, ale w mniejszej ilości to ja jestem za.
                  Wątpię, aby było lepsze, a już na pewno, tej różnicy nie poczujesz

Comment

• ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23985

Mówisz to z doświadczenia czy domniemywania?
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                      Mówisz to z doświadczenia czy domniemywania?
                      Domniemywania, nie sądzą, aby poczuł różnicę.
                      Zresztą, aby to stwierdzić musiałby część brzeczki przedniej, gotować, chmielić i fermentować, dokładnie tak samo jak, jak brzeczkę przednią z wysładzaniem, po czym próbować piwo, nie wiedząc jakie jest tylko z brzeczki przedniej, a jakie z wysładzaniem.

Comment

Nie rozumiem pytania...

Z gotowca, brewkita, wtedy oszczędność czasu jest największa

Comment

• Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Domniemywania, nie sądzą, aby poczuł różnicę...
                          Rzeczywiście, różnica między brzeczką z zacierania a z wysładzania jest prawie niedostrzegalna. Różnica wynosi tylko 15 Blg.

Masz jeszcze jakieś inne rewolucyjne domniemania w zanadrzu?

Comment

• Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

Ja się w ogóle zastanawiam czy dla przyspieszenia procesu nie odpuścić sobie wysladzania. Myślicie, że to jakiś super poważny błąd w sztuce?
                            To żaden błąd w sztuce. Teoria mówi, ze piwo bez wysładzania może wyjść trochę lepsze. Prawie nikt tak nie robi, więc musisz sam sprawdzić. Jeśli będzie Ci się chciało, to podziel się z nami obserwacjami.

Comment

• Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

Wyjdzie całkiem inne, na dodatek mocno ucierpi na tym wydajność. Nie słyszałem, żeby ktokolwiek oszczędzał na produkcji, nie stosując wysładzania.

Comment

• Marcin_wc
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.09
                                • 2115

Jeśli po filtracji rozcieńczy się o tego samego ekstraktu, to wyjdą zauważalnie inne?

Ja słyszałem, nie pamiętam na którym forum, ale była to propozycja na robienie "idealnych" piw na konkursy. Nie mam pewności, czy ktoś to przetestował.

Comment

Przetwarzanie...
                                X