Straty przy rozlewie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #31
    Dlaczego ma wyjść inne? podczas wysładzania do piwa przechodzi coś złego?
    W spajdlach nie ma chyba wysładzania
    Mniej książków więcej piwa

    Comment


    • #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      Rzeczywiście, różnica między brzeczką z zacierania a z wysładzania jest prawie niedostrzegalna. Różnica wynosi tylko 15 Blg.

      Masz jeszcze jakieś inne rewolucyjne domniemania w zanadrzu?

      Mądrala od ortografii się odezwał i jak zwykle udowadnia swoją wyższość.
      Bazą do porównania ma być taka sama brzeczka, w tym o takim samym BLG (zamiast „rozwadniania” brzeczki przedniej wysłodzeniem, użyłby zwykłej wody, z oszczędności czasu, bo mu na czasie zależy) – jak inni napisali wyższej, nie sądzą, aby wyczuł różnicę w smaku.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #33
        Albo wysładzasz i masz większą wydajność, albo nie wysładzasz i masz mniejszą. Z tego zasemgo zasypu wjdzie inne piwo. A wysładzanie uwalnia różne substancje ze słodu, także te niekorzystnie wpływające na smak. Jest to w każdym podręczniku piwowarskim, tylko trzeba go przeczytać, a nie tylko domniemywać.

        Comment


        • #34
          Dla celów porównania (bo o tym pisałem, a nie o wydajności) ma mieć taka samą brzeczkę, w tym BLG - czy tak trudno Ci to ogarnąć myślowo, czy może trudno przyznać się, że czasem można się mylić lub nie zrozumieć czegoś.
          Oczywiście, że wysładzanie wpływa negatywnie na smak, ale w warunkach domowego piwa, jest to niezauważalne, no chyba, że Ty robiłeś takie eksperymenty i do tego masz tak wrażliwy smak.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Gość; 2013-09-26, 11:42.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

            #35
            Jeśli będę zacierać 4kg w 12 lub nawet w 20l wody to ok, ale jak doleję 5-10l wody do wysładzania( nie odkrywając młóta, ta sama temp wody)to skubany sie zorientuje i zepsuje piwo?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #36
              Nie będę wam tłumaczył podstaw. Zajrzyjcie sobie do Pazery i Rzemieniuka albo Lewisa i Younga i poczytajcie o biochemii zacierania.

              Comment

              • Mystery
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.08
                • 6

                #37
                Odnośnie strat, zacząłem doceniać butelki 0,33l. Zalewam kilka 0,33 żeby potem do sprawdzania nagazowania i dojrzewania nie zużywać 0,5

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #38
                  W takim razie zacznij doceniać półitrowe PETy. W ogóle nie trzeba otwierać, wystarczy tylko pomacać, aby ocenić stopień nagazowania.

                  Comment


                  • #39
                    Nie ma jak to komuś "do pieca" dorzucić, a jakże.
                    Dzień bez dowalenia komuś, dniem straconym.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10788

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie ma jak to komuś "do pieca" dorzucić, a jakże.
                      Dzień bez dowalenia komuś, dniem straconym.
                      Gdzie Krzysiu dowalił? Udzielił dobrej rady, ja do każdej skrzynki wkładam peta0,5l po pepsi by widzieć co się dzieje z piwem
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        #41
                        I ja, i ja. A do poduszki czytuję Pazerę albo Kunzego

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie ma jak to komuś "do pieca" dorzucić, a jakże.
                          Dzień bez dowalenia komuś, dniem straconym.
                          Pomidor.

                          Comment

                          • barsliw
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.08
                            • 289

                            #43
                            Dobra Panowie, powiedzcie mi lepiej co dobrego mogę uwarzyć z: Słodu pilzneńskiego 3-5 EBC Weyermanna - 2 kg, Słodu Carabelge 30-35 EBC Weyermanna - 1 kg, Château Wiedeńskiego 4-6 EBC - Castle Malting - 1kg, Monachijski Typ 2 16-24 EBC - Strzegom - 1kg ?

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              #44
                              Zostaw Carabelga i zrób monachijskie jasne.

                              Comment

                              • barsliw
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2013.08
                                • 289

                                #45
                                Podobno styl mało chmielony. A mam do tego jeszcze po 30g Citry, Lubelskiego i Marynki. Chodzi mi po głowie coś z aromatem AIPA,ale z goryczką piwa "grillowego". No może deko większą.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X