Próba jodowa a czas zacierania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Langus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2004.02
    • 3

    Próba jodowa a czas zacierania

    Hejo!

    Robię już 11 warkę. Wszystkie do tej pory wyszły fantastyczne (: Ale mam pytanie. Czy do próby jodowej bierzemy klarowną część zacieru czy mocno mieszamy i na talerzyk kapiemy nieklarowny, dobrze wymieszany zacier? Bo są różnice. Klarowny zacier wykazuje negatywną próbę po czasach przerw (całego procesu zacierania) wskazanych w przepisach a nieklarowny zacier nawet daje negatywną próbę dopiero po upływie dodatkowych 1-1,5 godziny. Niezależnie od typu piwa które robię/robiłem.

    Pozdrówki
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Ja zawsze daję zmieszany zacier i jeszcze mi się w życiu nie zdarzyło, żeby próba negatywna była dopiero po tak długim czasie, jak opisujesz - jeśli nie ma zasypu dodatków niesłodowanych (pszenica, płatki, kaszki) to max. po 60 min. jest negatywna - coś jest nie tak.
    Last edited by Marusia; 2013-10-05, 14:20.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Langus
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2004.02
      • 3

      #3
      No ja właśnie w tej chwili zacieram zestaw z CP - Helles - Monachijskie Jasne 12 BLG.
      Śruta wsypana przy 54 stopniach i trzymana przez 30 minut w 51-53 stopnie. Następnie 61-63 - 15 min. A następnie 68-70 - 30 min. Czyli do tego momentu tak jak w przepisie. I po tym czasie barwił się wskaźnik na bardzo fioletowo. Następnie 90 min ze sprawdzaniem co 30 i dalej koloryzuje się na fiolet. Mocno. Potrzymam jeszcze 30 min. Może pomoże.
      Z każdym zestawem surowców z CP miałem podobnie - 60-120 minut dłużej w ostatnim przedziale musiałem trzymać i dopiero po tym czasie wskaźnik się nie barwił. Nie dodaję nic poza tym co jest w zestawie.
      Ale w sumie każde piwo wyszło, jak już pisałem, fantastyczne (:
      Last edited by Langus; 2013-10-05, 15:14.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X