Hejo!
Robię już 11 warkę. Wszystkie do tej pory wyszły fantastyczne (: Ale mam pytanie. Czy do próby jodowej bierzemy klarowną część zacieru czy mocno mieszamy i na talerzyk kapiemy nieklarowny, dobrze wymieszany zacier? Bo są różnice. Klarowny zacier wykazuje negatywną próbę po czasach przerw (całego procesu zacierania) wskazanych w przepisach a nieklarowny zacier nawet daje negatywną próbę dopiero po upływie dodatkowych 1-1,5 godziny. Niezależnie od typu piwa które robię/robiłem.
Pozdrówki
Robię już 11 warkę. Wszystkie do tej pory wyszły fantastyczne (: Ale mam pytanie. Czy do próby jodowej bierzemy klarowną część zacieru czy mocno mieszamy i na talerzyk kapiemy nieklarowny, dobrze wymieszany zacier? Bo są różnice. Klarowny zacier wykazuje negatywną próbę po czasach przerw (całego procesu zacierania) wskazanych w przepisach a nieklarowny zacier nawet daje negatywną próbę dopiero po upływie dodatkowych 1-1,5 godziny. Niezależnie od typu piwa które robię/robiłem.
Pozdrówki
Comment