Czy to już kwas?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • t800
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.09
    • 5

    Czy to już kwas?

    Witam wszystkich.

    W zeszłym tygodniu nastawiłem swoją pierwszą warkę z puchy. Surowce jakich użyłem to: ekstrakt piWES-04, płynny jasny bruntal, drożdże Danstar Nottingham. W sumie nastaw miał około 22l 12.5°BLG. Do przygotowania sprzętu podszedłem z należytą starannością (przynajmniej tak mi się wydawało), używałem wrzątku oraz piro do dezynfekcji. Nie posiadam fermentora z rurką, toteż przykryłem go luźno pokrywą, nałożyłem nań poszewkę i odstawiłem w ciemny kąt o temp. ~19°C. Fermentacja przebiegała poprawnie - była piana, był specyficzny zapach. Po około 5 dniach podczas sprawdzania BLG spróbowałem ów trunku i...
    zapach jaki był wyczuwalny to jabłka, ocet, wino, piwo. W smaku podobnie, piwa nie przypominał, był lekko kwaśnawy, ale dało się wypić.
    Po 8 dniach wstawiłem na cichą (2.5° blg), jednak smak od pobrania pierwszej próbki znacząco się nie zmienił.

    Czy to już będzie kwas Warto butelkować? Pragnę zaznaczyć, że w fermentorze nie było oznak zakażenia (białe naloty, itp.)
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Wlej w butelki, może da się wypić.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • MarcinKan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.02
      • 191

      #3
      ja bym nie sugerował się "odczuciami" przy 1 warce. Zabutelkuj niech się nagazuje i zacznij konsumować, jak se trochę poleży to nieraz cuda się stają nie ma się co spieszyć z wylewaniem.

      Comment

      • t800
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.09
        • 5

        #4
        Tak zrobię, po miesiącu, po degustacji powiem co z tego wyszło.

        Pozdrawiam

        Comment

        Przetwarzanie...
        X