Orzechowy stout

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • WojciechT
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2012.09
    • 2546

    Orzechowy stout

    Popijając ostatnio stouta z wyraźnym orzechowym aromatem pomyślałem, że ciekawym pomysłem byłoby do stouta dodać... Orzechów. Próbował ktoś takiego zabiegu? Ma to sens? Jeśli tak - kiedy i w jakiej postaci takich orzechów można dodać, by piwo "nasiąknęło" ich smakiem? Całe orzechy? Starte, sproszkowane? Masło orzechowe?

    Taka luźna myśl, jeśli pomysł jest głupi (a ja jestem "zielonym" piwowarem, więc nie widzę tego na pierwszy rzut oka), to "let the hate begin".
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
    (…) Masło orzechowe? (…)
    Słyszałem, że diacetyl jest w modzie, ale jednak – bez przesady.

    Tak luźno przemyśliwam, że najlepiej było by zrobić coś w stylu nastawu na orzechówkę (z zielonych orzechów), ale to czasochłonna sprawa; ewentualnie można przyprawić gotową orzechówką.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • WojciechT
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2012.09
      • 2546

      #3
      Dobra, zrobiłem mały research, z którego wynika, że dodanie orzechów (czy to w całości, czy to jako proszku) z powodu zawartości tłuszczu miałoby zgubny wpływ na drożdże. Dobiega końca cicha fermentacja, jutro albo pojutrze będę butelkował, dlatego postanowiłem troszkę zaeksperymentować i dodać do kilku butelek:

      -łyżeczkę, może dwie syropu orzechowego (barmański - taki do kaw i drinków)
      -kieliszek orzechówki
      -kilka kropel sztucznego aromatu

      I tutaj kolejne pytania:
      -jaki wpływ na piwo będzie miał dodatek mocnego alkoholu, czyli rzeczonej orzechówki? Poza tym, że piwo będzie mocniejsze. Może ktoś próbował już tego i wie, że nie ma to sensu?
      -rozumiem, że syrop należy zastosować zamiast cukru, bo inaczej będę miał granaty?
      -może dodawanie syropu nie ma sensu, bo i tak drożdże wszystko zjedzą i smak nie będzie odczuwalny?

      Przykładowy skład syropu:
      Cukier, woda, substancja aromatyzująca ( zawiera naturalny wyciąg orzecha laskowego), skoncentrowany sok z cytryny, środek konserwujący: E202, barwnik: karmel E150a.
      Last edited by WojciechT; 2013-10-09, 10:33.

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #4
        mogę się mylić ale kieliszek orzechówki może zabić drożdże i będzie piwo nienagazowane ... piwowarskie raczej nie są odporne na dużą zawartość alkoholu, ale to tylko takie moja 1 myśl jaka mi przyszła.
        jako, że to kilka butelek to bym zabawił się w "szalonego naukowca" nawet jakby trza było wylać

        Podziel się później jakie efekty dały te specyfiki dodane do piwa.
        Last edited by MarcinKan; 2013-10-09, 11:47.

        Comment

        • Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

          #5
          Kieliszek orzechówki wszystkich drożdży nie zabije; w miarę rozpuszczania się w piwie, stężenie alkoholu szybko spadnie. Oczywiście nie można przesadzić z wielkością kieliszka, bo przy pięćdziesiątce na pół litra piwa alkohol podskoczy o 4%.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

          @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

          Comment

          Przetwarzanie...
          X