Rozhuśtanie drożdży przed fermentacją piwa 20BLG

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • howser
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.03
    • 103

    Rozhuśtanie drożdży przed fermentacją piwa 20BLG

    Potrzebuję Waszej rady co do zaplanowania 3 kolejnych warek. W planach mam zrobienie miodowego 15BLG, dubbla 17BLG i świątecznego 20BLG. Dysponuję drożdżami S-04 i Wyeast 1388 Belgian Strong Ale. Zastanawiam się która z opcji będzie lepsza:
    1) S-04 do miodowego, potem zrobienie dubbla na wyeast a świątecznego na gęstwie po dubblu
    2) zrobienie miodowego na wyeast, dubbla na gęstwie po miodowym i świątecznego na gęstwie po dubblu
    Innymi słowy - czy najcięższe piwo robić na 2 czy 3 pokoleniu drożdży? A może w ogóle nie robi to różnicy? No i czy gęstwa po dość mocnym piwie, jakim jest dubbel, w ogóle będzie mogła być użyta?
Przetwarzanie...
X