dodatkowy chmiel do brewkitu- 'herbatka'

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nezrok
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.09
    • 33

    dodatkowy chmiel do brewkitu- 'herbatka'

    Witam,
    Do aktualnie fermentującego brewkitu dołączony jest chmiel. Zgodnie z instrukcją mam go wymoczyć w ciepłej wodzie i razem z szaszetką przelać do fermentora. Nurtujące mnie pytanie brzmi: studzić to przed dodaniem? Jeśli drożdże jeszcze mają to dojeść, nie chciałbym ich zabić za ciepłym płynem
  • TTOP
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.03
    • 449

    #2
    A w jakiej formie masz ten chmiel? Granulat? Szyszka? Pewnie skoro masz skarpetę, to szyszka. Jak dla mnie to przegotuj wodę, ostódź ją do powiedzmy 30 stopni, wymocz chmiel i (wcześniej nie zaszkodzi sparzyć skarpetę, choć wielu się na to pewnie zaśmieje), i pakuj taki zestaw do fermentora. Temp fermentacji masz pewnie w granicach 20-25 stopni, wiec ta niewielka ilość płynu w lekko wyższej temperaturze kompletnie nic nie zmieni.

    Na przyszłość, jak chcesz dochmielić swoje piwo (choć bez warzenia, efekt będzie TYLKO w aromacie, goryczki to nie doda) to przy przelewaniu z burzliwej na cichą sypnij troche granulatu (dużo wygodniejszy w użyciu) do fermentora, w której będzie cicha i już.

    Comment

    • nezrok
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.09
      • 33

      #3
      Według strony producenta to granulat (hop pellets). Chmiel jest zdecydowanie na aromat. Instrukcja rzecze "W tym celu należy wyjąć z opakowania saszetkę z chmielem, włożyć ja do szklanki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 10 minut a następnie przelać do fermentatora razem z saszetką."

      I szczerze ta wizja wlania dosyć ciepłej wody (100* i 10min w pokojowej da 70-80?) mnie zastanawia i przeraża. Niby to ma kolejne 4 dni fermentowwać, ale co na to drożdże?

      Comment

      • TTOP
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.03
        • 449

        #4
        Jak już koniecznie chcesz to zalewać, to zalewaj.. Możesz też dodać chmielu na cichą tak, jak pisałem powyżej. Co do temperatury, to chyba robisz warkę o objętości powyżej 10l ( a pewnie standard - ok 20-22l) więc 100-150ml wody w temp 60-80 stopni naprawdę nic nie zmieni. Browar to nie apteka. Powodzenia

        Comment

        • dominik_walkowiak
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.10
          • 335

          #5
          Też sie zastanawiam nad dochemileniem gotowca. Czyli najlepiej dodać do cichej fermentacji?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Napisał bym co sądzą o tym drożdże ale Art wywali mnie do przechmielin
            Co to za styl piwa i jaki chmiel?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • nezrok
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.09
              • 33

              #7
              Piwo export ale i mieszanka target/goldings.

              Comment

              • leeroy
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.03
                • 32

                #8
                Nie jestem ekspertem, ale z tego co wyczytałem tu i ówdzie najlepiej wsypać na 7 dni cichej fermentacji. Jeżeli cichą robisz tylko 7 dni to na całą, a jeżeli dłużej to na ostatnie 7 dni. Ja swojego brewkita tak właśnie robiłem i wyszedł bardzo fajny aromat chmielowy. Dałem 30 g na 16l. Ale można więcej.
                Last edited by leeroy; 2013-10-11, 08:26.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nezrok Wyświetlenie odpowiedzi
                  Piwo export ale i mieszanka target/goldings.
                  Podaj może linka do sklepu bo nie kumam
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • TTOP
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.03
                    • 449

                    #10
                    albo zagotuj całość (tzn zawartość puch i z 5 l wody), wrzuć chmiel i tak gotuje przez 5 min. To plus cicha to gwarancja fajnego aromatu chmielowego, o ile użyjesz chmielu o zdecydowanym aromatycznym charakterze

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TTOP Wyświetlenie odpowiedzi
                      albo zagotuj całość (tzn zawartość puch i z 5 l wody), wrzuć chmiel i tak gotuje przez 5 min. To plus cicha to gwarancja fajnego aromatu chmielowego, o ile użyjesz chmielu o zdecydowanym aromatycznym charakterze
                      tylko że
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nezrok Wyświetlenie odpowiedzi
                      Witam,
                      Do aktualnie fermentującego brewkitu dołączony jest chmiel.
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • nezrok
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2013.09
                        • 33

                        #12
                        To ten kit: http://www.winohobby.biz/pl/p/Triple...Ale-4.0kg/1573

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          #13
                          Trochę ten opis dziwny, niby Ale ale Lager tylko fermentowany w wyższej temp.
                          Przygotowywała ją chyba osoba nie warząca
                          ps cena też atrakcyjna
                          Last edited by anteks; 2013-10-11, 14:29.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X