Warzenie z zacieraniem - debiut

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dominik_walkowiak
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.10
    • 335

    Warzenie z zacieraniem - debiut

    Witam,

    Zamierzam zabrać się za warzenie z zacieraniem, trochę poczytałem i widzę ze każdy odradza zabawę z puszkami.
    Jako, że spora część forumowiczów ma duże doświadczenie prosze o pomoc w wyborze zestawu surowców.

    Może skorzystać z gotowych:
    • Weizenbier / Hefeweizen 12º BLG
    • Pale Ale 12º BLG
    • Helles - Monachijskie Jasne - 12º BLG


    Czy może dobrać coś samemu. Może macie jakieś propozycje receptur??
    Wiem, że ktoś napisze żebym przeglądał forum i starsze tematy.

    Pozdrawiam
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedzi
    [*]Weizenbier / Hefeweizen 12º BLG
    To dobry wybór.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #3
      Miło, ze nas powitałeś.

      Nikt nie odradza zabawy z puszkami, wręcz przeciwnie. Wszystko zależy od tego na ile się czujesz mocny i jak zasobny masz portfel.

      Co do gotowych zestawów, to dokładnie tak samo. Wybierz to, co lubisz. Najlepiej nie za mocne, żebyś długo nie czekał i zastanów się na jakie piwo masz najlepsze warunki(dolna, czy górna fermentacja).

      Fermentacja jest zdecydowanie najważniejszym i najbardziej olewanym etapem, polecam Ci na niej się skupić najbardziej, a nie na surowcach.

      Comment

      • dominik_walkowiak
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.10
        • 335

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
        Miło, ze nas powitałeś.

        Nikt nie odradza zabawy z puszkami, wręcz przeciwnie. Wszystko zależy od tego na ile się czujesz mocny i jak zasobny masz portfel.

        Co do gotowych zestawów, to dokładnie tak samo. Wybierz to, co lubisz. Najlepiej nie za mocne, żebyś długo nie czekał i zastanów się na jakie piwo masz najlepsze warunki(dolna, czy górna fermentacja).

        Fermentacja jest zdecydowanie najważniejszym i najbardziej olewanym etapem, polecam Ci na niej się skupić najbardziej, a nie na surowcach.
        Bardziej warunki na górną fermentacje, ale zimą można spróbować dolną. Ale mimo wszystko preferowana górna. Dzieki za podpowiedź

        Comment

        • frip
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.10
          • 1

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
          Miło, ze nas powitałeś.

          Nikt nie odradza zabawy z puszkami, wręcz przeciwnie. Wszystko zależy od tego na ile się czujesz mocny i jak zasobny masz portfel.

          Co do gotowych zestawów, to dokładnie tak samo. Wybierz to, co lubisz. Najlepiej nie za mocne, żebyś długo nie czekał i zastanów się na jakie piwo masz najlepsze warunki(dolna, czy górna fermentacja).

          Fermentacja jest zdecydowanie najważniejszym i najbardziej olewanym etapem, polecam Ci na niej się skupić najbardziej, a nie na surowcach.
          Trzeba czytać i próbować samemu to klucz do sukcesu pozdrawiam .

          Comment


          • #6
            www.wiki.piwo.org - tu masz receptury, wybierz coś sobie

            Comment

            Przetwarzanie...
            X