Chmielenie na zimno - Citra

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pziombro
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.05
    • 11

    Chmielenie na zimno - Citra

    Witam. Nastawiłem brewkita WES piwo bursztynowe na 12 litrów. Mogę dodać do chmielenia na zimno 50g citry? Czy to będzie zdecydowanie za dużo? To jest moje pierwsze chmielenie na zimno, wiec nie mam rozeznania jak silny aromat wyjdzie z takiej dawki.
  • TTOP
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.03
    • 449

    #2
    Wszystko zależy od tego, jakie piwo chcesz otrzymać. 50g Citry to jednak brzmi jak chmielenie jakiejś AIPA (AIPY?), dla innych styló może to być dużo (choć dla mnie brzmi ok). Jednak, jako, że chmielenie na zimno da Ci tylko aromat, a nie goryczke, waliłbym spokojnie - otrzymasz piękne cytusy, dla mnie taki aromat pasuje do zdecydowanej większości piw, które warzę. Nie spróbojesz, to sie nie dowiesz, a dodatkowy chmiel ochroni Ci piwo przed częścią możliwych zakażeń.Powodzenia
    Last edited by TTOP; 2013-10-17, 10:59.

    Comment

    • pziombro
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.05
      • 11

      #3
      Z AIPA piłem tylko Rowing Jacka i Atak Chmielu. Aromat w tych piwach jak najbardziej mi odpowiada, więc jeżeli te 50g na 12l da aromat o podobnej sile co w wyżej wymienionych piwach, to będę skłonny dać 50g.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Szkoda kasy - na 12 litrów dodaj połowę tego, w luźno zawiązanej, wygotowanej pończoszce. Ja daję 50 g na 28 litrów i jest cacy.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • pziombro
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.05
          • 11

          #5
          Dodałem 40 g luzem.
          Czy granulat ma unosić się na powierzchni piwa, czy lepiej żeby opadł na dno? Po jednym dniu większość granulatu opadła na dno.

          Comment


          • #6
            40 gram na 12 litrów wg mnie to za dużo.
            Czy opadł czy nie, to bez znaczenia ... jeśli chodzi o chmielenie na zimno.

            Comment

            • TTOP
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.03
              • 449

              #7
              Skoro opadł, to jak chciałbyś teraz spowodować, żeby pływał? Ważne, że jest w piwie, zadziała i - o ile się nie zbrylił - da solidny aromat.

              Comment

              • Cyneq
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.12
                • 181

                #8
                Ja to bym się zastanowił, czy solidny aromat chmielu pasuje do goryczki w tym piwie.
                A zapach i "smak własny" bursztynowego WESa to mi raczej do koźlaka pasuje.
                Chociaż dałeś tyle chmielu na aromat, że ten "zapach WES-owo chlebowy" zabijesz spokojnie.

                Comment

                • TTOP
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2013.03
                  • 449

                  #9
                  Poza tym robi piwo najpewniej dla siebie - może lubi taki instensywny (niestylowy itp) aromat? Nikt mu nie zabroni przecież Daj znać jak piwo w swoim czasie

                  Comment

                  • pziombro
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.05
                    • 11

                    #10
                    Nie chcę spowodować żeby z powrotem pływał , chciałem się tylko dowiedzieć, czy to że opadł po jednym dniu jest ok?

                    Comment

                    • barsliw
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.08
                      • 289

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                      40 gram na 12 litrów wg mnie to za dużo.
                      Czy opadł czy nie, to bez znaczenia ... jeśli chodzi o chmielenie na zimno.
                      Czy ja wiem. U mnie prawie 100g/20L nie "przearomaciło" piwa.

                      Comment

                      • sztetke
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.12
                        • 355

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pziombro Wyświetlenie odpowiedzi
                        chciałem się tylko dowiedzieć, czy to że opadł po jednym dniu jest ok?
                        Zazwyczaj jest odwrotnie jak w życiu, większości nie chce opaść przez długi czas, a tobie opadł szybko.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X