Witam. Nastawiłem brewkita WES piwo bursztynowe na 12 litrów. Mogę dodać do chmielenia na zimno 50g citry? Czy to będzie zdecydowanie za dużo? To jest moje pierwsze chmielenie na zimno, wiec nie mam rozeznania jak silny aromat wyjdzie z takiej dawki.
Chmielenie na zimno - Citra
Collapse
X
-
Wszystko zależy od tego, jakie piwo chcesz otrzymać. 50g Citry to jednak brzmi jak chmielenie jakiejś AIPA (AIPY?), dla innych styló może to być dużo (choć dla mnie brzmi ok). Jednak, jako, że chmielenie na zimno da Ci tylko aromat, a nie goryczke, waliłbym spokojnie - otrzymasz piękne cytusy, dla mnie taki aromat pasuje do zdecydowanej większości piw, które warzę. Nie spróbojesz, to sie nie dowiesz, a dodatkowy chmiel ochroni Ci piwo przed częścią możliwych zakażeń.PowodzeniaLast edited by TTOP; 2013-10-17, 10:59.
-
-
Szkoda kasy - na 12 litrów dodaj połowę tego, w luźno zawiązanej, wygotowanej pończoszce. Ja daję 50 g na 28 litrów i jest cacy.
Comment
-
-
Ja to bym się zastanowił, czy solidny aromat chmielu pasuje do goryczki w tym piwie.
A zapach i "smak własny" bursztynowego WESa to mi raczej do koźlaka pasuje.
Chociaż dałeś tyle chmielu na aromat, że ten "zapach WES-owo chlebowy" zabijesz spokojnie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi40 gram na 12 litrów wg mnie to za dużo.
Czy opadł czy nie, to bez znaczenia ... jeśli chodzi o chmielenie na zimno.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pziombro Wyświetlenie odpowiedzichciałem się tylko dowiedzieć, czy to że opadł po jednym dniu jest ok?
Comment
-
Comment