saszetka suchych na dwa fermentatory

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • saltver
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.03
    • 3

    saszetka suchych na dwa fermentatory

    Witam mam zamiar zrobić pszeniczniaka a w sumie cztery fermantatory po 20 litrów w ciągu dwóch dni.Słód wybrałem ze Strzegomia ale pozostały mi do kupienia drożdze mam mieszane uczucia co do dzielenia jednej saszetki na dwa fermentatory.Co o tym myślicie ?.
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #2
    Jak już to odwrotnie - 2 saszetki na 1 fermentor.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • Aanruvo
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.11
      • 66

      #3
      Ja jak dotąd dwa razy podzieliłem saszetkę drożdży firmy Fermentis na dwie warki. W obu przypadkach (czyli łącznie w czterech różnych piwach) nie zauważyłem negatywnych skutków takiej praktyki.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #4
        Nie dziel saszetki. Taka ilość drożdży nie zapewni prawidłowej fermentacji a co za tym idzie piwo nie będzie dobre.
        Last edited by fidoangel; 2013-10-21, 19:35.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Podobno przy pszenicy dobrze jest dać mniej drożdży, bo wtedy się stresują i produkują więcej estrów
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • gwzd
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2012.01
            • 622

            #6
            Zapewni prawidłową fermentację. Producenci podają mocno zaniżone statystyki odnośnie ilości komórek drożdży w jednym opakowaniu. W Piwowarze rok lub dwa lata temu był na ten temat ciekawy artykuł.

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              No tak...
              Zapomniałem...
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #8
                Raz używałem jednej dość starej fiolki WLP 300 na trzy fermentory 9blg. Sporo napowietrzyłem i było git, fermentacja szybko ruszyła. TO jednak dość skromne doświadczenie.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X