Witam mam zamiar zrobić pszeniczniaka a w sumie cztery fermantatory po 20 litrów w ciągu dwóch dni.Słód wybrałem ze Strzegomia ale pozostały mi do kupienia drożdze mam mieszane uczucia co do dzielenia jednej saszetki na dwa fermentatory.Co o tym myślicie ?.
saszetka suchych na dwa fermentatory
Collapse
X
-
Jak już to odwrotnie - 2 saszetki na 1 fermentor.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie -
Nie dziel saszetki. Taka ilość drożdży nie zapewni prawidłowej fermentacji a co za tym idzie piwo nie będzie dobre.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2013-10-21, 19:35."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
No tak...
Zapomniałem..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam wszystkich ponownie. Czy na suchych drożdżach można uważyć bardzo dobre piwo? Czy gęstwa z suchych drożdży jest lepsza od suchych drożdży z saszetki na pierwszą szarżę? Czy jest sens w zbieraniu gęstwy z suchych?
Pytam, bo obejrzałem już 10000 filmików na yt o...-
Channel: Surowce
-
-
Dzień Dobry.
Do sprzedania mam cały browar jak na zdjęciach. Palniki 7,5 kw na solidnych stojakach ze stali nierdzewnej wraz z reduktorem. Trzy kegi w pełni uzbrojone, wszystkie elementy ze stali nierdzewnej kwasoodpornej:
1. Keg 1 do wody - zawór + wejście na termometr ( wspawana...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Mam pytanie dotyczące użycia drożdży do mocniejszych piw. Zamówiłem ostatnio ze sklepu browarbizu zestaw surowców do uwarzenia szkockiego wee heavy (19 BLG). W opisie zestawu doradzają żeby użyć dwóch saszetek suchych drożdży (używam sucharów).
Czy jest to konieczne?...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni
Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
- Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
- Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
-
Channel: Surowce
2025-02-11, 20:56 -
Witam serdecznie! Proszę bardziej doświadczonych kolegów piwowarów o pomoc w rozwianiu pewnej wątpliwości co do drożdży. Sprawa jest nieco zabawna i być może niskiej wagi, ale chciałbym zaoszczędzić sobie niepotrzebnego zachodu
Mianowicie moja luba niefotrtunnie umieściła woreczek...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment