Nierównomierne nagazowanie butelek

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Profian
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.09
    • 12

Nierównomierne nagazowanie butelek

Dziś zorientowałem się, że wysadziło (eksplodowały) mi 2 butelki z pszeniczniakiem. Jedna kapslowana i druga z krachlą (połowę piwa 22l litry zabutelkowałem na każdy z tych sposobów). Ekstrakty były odpowiednio 11 blg po warzeniu i 3,5 po burzliwej 10 dniach burzliwej, cichej nie robiłem. Refermentowane rezerwą 15 blg wg kalkulatora: 1l rezerwy plus 70 g glukozy. Dla bezpieczeństwa celowałem w najniższe nagazowanie 2,5 V. Rezerwa i cukier zadane do tanku, zamieszane i rozlane po okolo 20 minutach. I teraz bojąc się o eksplozje reszty otworzyłem jedną butle kapslowaną - efekt, słabiutki syk i żadnej fontanny, piwo wypite i raczej słabo nagazowane. Po testowym otwarciu 2 butelek z krachlą słyszę w pierwszej zero gazu, zaraz zamknięta z powrotem, w drugiej znów słaby syk, tą też zamknąłem.
    Możliwe aby młode piwo przed butelkowaniem miało tak nierównomierne rozłożenie cukru w tanku, że część butelek wybucha a cześć ma mizerny gaz?
    Gdzie może tkwić błąd w produkcji?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

Mogło też coś złapać. Zdarza się i od brudnej butelki.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• iron
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.08
      • 6771

Albo butelki były już "bardzo zmęczone" - choć dziwi idealny rozkład w obu metodach rozlewu...

P.S. Ale tak samo by dziwiło, jakby mogły "coś złapać" akurat też po jednej...
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• Profian
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.09
        • 12

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
        Mogło też coś złapać. Zdarza się i od brudnej butelki.
        Jedna nie wybuchła całkowicie tylko zrobiła się szczelina na ściance i połowa piwa wyciekła. Pozostała część piwa w smaku i aromacie bardzo przyzwoita pomijając brak gazu.
        Butelki myte szczotką i odkażane w Oxi. Wybuchy 7 dni po zabutelkowaniu, stoją w 15-17*. Możliwe, że gazu dodały bakterie, ale wtedy smak piwa byłby chyba nieprzyjemny a tak mam i goździki w zapachu i ładny słodkawy posmaczek pszenicy.

Comment

• zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

No to masz zagadkę, bo jak nie zakażenie, to nie wiem.

Comment

Powodem może być nalanie zbyt dużo piwa do butelki i mało miejsca na gaz lub złe wymieszanie się środka refermentującego z piwem.

Comment

• Profian
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.09
              • 12

No tak. W zasadzie to przekonuje mnie to co piszesz wojmat74. To mój 4 rozlew piwa do butelek i tym razem postanowiłem podnieść poziom napełnienia, miejscami zostawiając nawet i po 2-3 cm przestrzeni w szyjce. Wyczytałem gdzieś że tak jest dobrze i postanowiłem spróbować. Zupełnie nie wziąłem tej ewentualności pod uwagę.

Comment

Ja zostawiam ok. 5 cm wolnego miejsca

Comment

• zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

Raczej nie. Ile gazu mieści się w tych 2-3 cm3 w porównaniu z pozostałą objętością, którą zajmuje piwo, gdzie gaz jest rozpuszczony i jest go ze 2-3 vol.?

Comment

• pizmak666
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2006.12
                    • 1905

Jak dla mnie to dodawanie cukru do fermentatora (nierównomierne wymieszanie w roztworze) jest tego przyczyną. Jeśli dodajesz cukier bez rozpuszczania go, to zdecydowanie lepiej (choć czasochłonnie) jest dodawać go bezpośrednio do butelek. Lepiej go rozpuścić, masz mniejsze szanse na infekcje oraz napowietrzenie.Tyle z mojej praktyki.
                    „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jak dla mnie to dodawanie cukru do fermentatora (nierównomierne wymieszanie w roztworze) jest tego przyczyną. Jeśli dodajesz cukier bez rozpuszczania go, to zdecydowanie lepiej (choć czasochłonnie) jest dodawać go bezpośrednio do butelek. Lepiej go rozpuścić, masz mniejsze szanse na infekcje oraz napowietrzenie.Tyle z mojej praktyki.
                      Wykształcenie mnie nie wspiera ale dałbym głowę, że w wypadku roztworu mieszanie następuje na zasadach dyfuzji cząsteczek. Myślę, że jak ktoś nie spał na fizyce to znajdzie sposób na wyliczenie na jaki czas należy pozostawić roztwór o danej gęstości aby dostatecznie się wymieszał

Comment

• gwzd
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2012.01
                        • 622

Wystarczy przed rozlewem pomieszać łyżką dla pewności i nie trzeba stosować żadnych wzorów

Comment

• pizmak666
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2006.12
                          • 1905

Tu raczej o chemię a nie fizykę chodzi no powiedzmy, że chemię fizyczną
                          Wyliczyć da się prawie wszystko, pytanie tylko po co???
                          Jeśli na tym poziomie będziemy się bawić w takie obliczenia to przy 20 warce włączymy w to mechanikę płynów a w 50 dojdziemy do wielkiego wybuchu.
                          „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• Profian
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2013.09
                            • 12

No ale jak to jest? Cukier jako przykładowo cięższy opada na dno po pewnym czasie, czy się równomiernie dzięki dyfuzji rozkłada w całym roztworze? Jak pije słodką herbatę do śniadania to zawsze końcówkę mam słodszą niż początek, heh.

Comment

• leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Tu raczej o chemię a nie fizykę chodzi no powiedzmy, że chemię fizyczną
                              Wyliczyć da się prawie wszystko, pytanie tylko po co???
                              Jeśli na tym poziomie będziemy się bawić w takie obliczenia to przy 20 warce włączymy w to mechanikę płynów a w 50 dojdziemy do wielkiego wybuchu.
                              Napisałeś że dodawanie cukru (rozumiem, że roztworu) do fermentora może być przyczyną. No to daję trop dla tych, którzy nie wierzą we własne siły i muszą podpierać się nauką

Ja też wlewam, czekam 20 minut i szlus.

Comment

Przetwarzanie...
                              X