Nierównomierne nagazowanie butelek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • RipperRoo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 10

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
    Ja też wlewam, czekam 20 minut i szlus.
    W ogóle nie mieszasz? Nigdy nie miałeś problemu niedogazowanego lub przegazowanego piwa?

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RipperRoo
      W ogóle nie mieszasz? Nigdy nie miałeś problemu niedogazowanego lub przegazowanego piwa?
      Przy zlewaniu wężykiem na dnie fermentora tworzy się wir na bieżąco mieszający piwo z syropem cukrowym. Potem zostawiam na chwilę i do butelek.
      Jak dotąd przegazowane miałem jedynie piwo niedofermentowane.

      Comment

      • Gość

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
        Przy zlewaniu wężykiem na dnie fermentora tworzy się wir na bieżąco mieszający piwo z syropem cukrowym. Potem zostawiam na chwilę i do butelek.
        Jak dotąd przegazowane miałem jedynie piwo niedofermentowane.
        Też tak robię i nie czekam nawet 20 min. - wszystko równomiernie nagazowane.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Profian
        Rezerwa i cukier zadane do tanku, zamieszane i rozlane po okolo 20 minutach.
        Tylko, czy Profian tak zrobił, czy może wlał do fermentatora po zdekanowaniu, a może w ogóle nie dekantował.

        Comment

        • Profian
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.09
          • 12

          #19
          Do tanku poszła najpierw rezerwa w której była dodatkowo glukoza, całość przegotowana. Potem zdekantowane na to wszystko piwo z fermentatora gdzie stalo na burzliwej, odczekane te 20 minut i rozlane wężykiem z zaworkiem grawitacyjnym. Aaa, i jeszcze zamieszane warząchą dodatkowo. Przy kapslowaniu niektóre kapselki wręcz stukały o szyjkę czekając na swoją kolejkę do kapslownicy.
          Więc albo to zbyt wysokie rozlanie do butelek albo faktycznie coś zakaziło pojedyncze butelki. Od wczoraj nic nie wybucha ale już nerwowo będę przy tych skrzynkach z piwem chodził do końca. No i strach komuś dawać do samodzielnego otwierania.

          Edit: może to też być oczywiście zmęczenie butelek, ale już nie do ustalenia jest które z nich ile wcześniej przeszły.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Profian; 2013-10-22, 20:52.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • dadek
            Niemcy, Oberasbach-Altenberg, Zirndorfer Straße 18, 1.Altenberger Brauhaus
            dadek
            Rodzinny browarek powstały w 2015 roku w miejscowości 10 km na zachód od centrum Nürnberg. Najszybciej można tu dojechać pociągiem do stacji Zirndorf i dojść 1300 m, ewentualnie podjechać autobusem 70 lub 72.
            Odwiedziliśmy browar 29.11.2023. Żółty, 2-piętrowy budynek ze spadzistym...
            2023-12-10, 22:39
          • darekd
            Wittichenauer, Glaabs Brauwerk Heller Bock
            darekd
            Browar z Górnych Łużyc w Saksonii, Od 1940 należy do rodziny Glaab (której jeden z przedstawicieli przybył z Seligenstadt w Hesji przy granicy z Bawarią, gdzie rodzina Glaab ma do tej pory browar). W czasie NRD upaństwowiony był dopiero w 1972 i reprywatyzowany w 1990 r.

            Ekstr....
            2024-08-04, 20:40
          • dadek
            Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
            dadek
            Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
            2024-04-24, 00:15
          • niezlykr
            [Sprzedam] 77szt butelek na własne piwo - czyste, bez etykiet - KRAKÓW - 40zł
            niezlykr
            Sprzedam 77 szt butelek na własne piwo. Butelki bez etykiet, czyste, odkażone pirosiarczynem potasu.

            Odbiór tylko osobisty Kraków - Nowa Huta. Koszt 40zł
            Tel. 660 811 011
            2022-02-27, 16:05
          • dadek
            Chorwacja, Split, Stinice 26, Pivovara LAB
            dadek
            To najstarszy browar w Splicie bo działa już od jesieni 2015 roku. Mieści się w północnej, przemysłowej dzielnicy położonej niedaleko stacji kolejowej Split Predgrađe, od której to ulica Stinice przechodzi wiaduktem nad torami. W pobliżu browaru nie ma nic specjalnie ciekawego, wszędzie...
            2021-10-11, 00:53
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...