Zagotowywanie brzeczki pod przykryciem a DMS

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mecedo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 50

    Zagotowywanie brzeczki pod przykryciem a DMS

    Mam pytanie do co bardziej doświadczonych, bo nigdzie nie znalazłem o tym informacji.
    Wiem że brzeczkę należy gotować bez przykrywki, by uniknąć DMSu. A czy etap zagotowywania, kiedy temperatura dochodzi do 100 stopni, też powinien odbywać się bez przykrywki?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    pod przykryciem. Tylko uważaj, bo może wykipieć.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • jacekan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 388

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      pod przykryciem. Tylko uważaj, bo może wykipieć.
      Pod przykryciem, bo.. ?
      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
        Pod przykryciem, bo.. ?
        bo prawa fizyki.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          NIe znam się ale ja do wrzenia z pokrywka a później bez
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            A ja do wrzenia z przykrywką, a później z uchyloną. Akurat DMS w piwie domowym jest trudny do uzyskania - na szczęście.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              A ja do wrzenia z przykrywką, a później z uchyloną. Akurat DMS w piwie domowym jest trudny do uzyskania - na szczęście.
              Trudny? Wyślij piwo na konkurs to różnych rzeczyb się dowiesz
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • polisholsby
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.03
                • 57

                #8
                u mnie na plycie to bez przykrycia bym do wigilii nie zagotowal 20+L

                Comment

                • mecedo
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.08
                  • 50

                  #9
                  No mi logika podpowiada, że i zagotowywanie nie powinno być pod przykryciem, bo DMS intensywnie tworzy się powyżej 70 stopni C. Ale z drugiej strony można optymistycznie założyć, że przez 60 minut gotowania DMS odparuje na tyle, że nie będzie "rzucał się w nos"
                  Z drugiej strony, jak się nie warzy ze słodu pilzneńskiego, to też daje spory handicap odnośnie DMSu.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    Trudny? Wyślij piwo na konkurs to różnych rzeczyb się dowiesz
                    Nie muszę - moje piwa różni sensorycy próbowali i akurat żadne ze znalezionych uchybień nie było dmsem.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      #11
                      U mnie DMS też nie wyczuli, ale w metryczkach były różne rzeczy. Nawet w tych samych piwach na różnych konkursach. A w jednym nawet ...
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #12
                        Oni się na ciebie uwzięli. Za upierdliwość.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                          U mnie DMS też nie wyczuli, ale w metryczkach były różne rzeczy. Nawet w tych samych piwach na różnych konkursach. A w jednym nawet ...
                          No a rozmawiamy o dmsie przecież, zatem to jest nie na temat. U mnie kiedyś wyczuli aromat fenolowy i zakwalifikowali jako wadę, mimo, że to było piwo z dodatkiem słodu wędzonego na torfie
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mecedo Wyświetlenie odpowiedzi
                            No mi logika podpowiada, że i zagotowywanie nie powinno być pod przykryciem, bo DMS intensywnie tworzy się powyżej 70 stopni C...
                            No i logika ciebie zawodzi, bo jak można zagotować wodę w warunkach atmosferyznych poniżej 100 C? Chcąc nie chcąc zawsze wytworzysz DMS, grzejąc brzeczkę między 70 a 100 C.

                            Comment

                            • mecedo
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.08
                              • 50

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                              No i logika ciebie zawodzi, bo jak można zagotować wodę w warunkach atmosferyznych poniżej 100 C? Chcąc nie chcąc zawsze wytworzysz DMS, grzejąc brzeczkę między 70 a 100 C.
                              Ale mi nie chodzi o to by uniknąć całkowicie DMSu przy zagotowywaniu pomiędzy 70 a 100 stopni, tylko by go zminimalizować przez nie zakrywanie gara pokrywką na tym etapie.
                              Taką miałem intencję w poprzednim poście kolego

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X