Jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie infekcja. Wg mojego doświadczenia, to rozkład między "z powietrza", "z brudu" i "z marnej dezynfekcji" jest jak 69-30-1. Zminimalizuj kontakt brzeczki z powietrzem, to na początek.
Dziwny zapach i smak piwa
Collapse
X
-
-
Dobra. Wszystko powylewałem, bo smak jednak dalej jest taki, jak był wcześniej; ponadto najnowsza warka skwaśniała w butelkach (lub kwaśną już rozlewałem).
Teraz zrobiłem brown ale'a i nie ma tego problemu - ale przed użyciem fermentora zdezynfekowałem go ługiem sodowym, a nie tylko chemipro oxy. I pomogło! Jakieś draństwo musiało tam siedzieć. Ale fatum wyraźnie daje mi do zrozumienia, żebym znalazł sobie inne hobby... Po kilku dniach fermentacji burzliwej drożdże nagle przestały pracować. BLG spadło z 12 do 7. Piwo jest nawet smaczne, no, ale też i cienkie i słodkie przez niedofermentowanie. Próbowałem je pobudzić mieszając, ale nic to nie dało. I w takim stanie fermentor z zawartością stoi już... Miesiąc. Wrzucać do niego świeże drożdże?
A jeśli tak - w domu mam tylko drożdże POK V z Gozdawy (takie: http://photos05.redcart.pl/templates...4fa574d362.jpg ). Nadają się do tego piwa? Co się może stać najgorszego, jeśli je zadam?
Comment
-
-
No to lej we flaszki. Kontrolnie co tydzień odpalaj buteleczkę, czy nagazowanie nie idzie w krzaki.
Comment
-
Comment