Dziwny zapach i smak piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #16
    Jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie infekcja. Wg mojego doświadczenia, to rozkład między "z powietrza", "z brudu" i "z marnej dezynfekcji" jest jak 69-30-1. Zminimalizuj kontakt brzeczki z powietrzem, to na początek.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • WojciechT
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2012.09
      • 2546

      #17
      Dobra. Wszystko powylewałem, bo smak jednak dalej jest taki, jak był wcześniej; ponadto najnowsza warka skwaśniała w butelkach (lub kwaśną już rozlewałem).

      Teraz zrobiłem brown ale'a i nie ma tego problemu - ale przed użyciem fermentora zdezynfekowałem go ługiem sodowym, a nie tylko chemipro oxy. I pomogło! Jakieś draństwo musiało tam siedzieć. Ale fatum wyraźnie daje mi do zrozumienia, żebym znalazł sobie inne hobby... Po kilku dniach fermentacji burzliwej drożdże nagle przestały pracować. BLG spadło z 12 do 7. Piwo jest nawet smaczne, no, ale też i cienkie i słodkie przez niedofermentowanie. Próbowałem je pobudzić mieszając, ale nic to nie dało. I w takim stanie fermentor z zawartością stoi już... Miesiąc. Wrzucać do niego świeże drożdże?

      A jeśli tak - w domu mam tylko drożdże POK V z Gozdawy (takie: http://photos05.redcart.pl/templates...4fa574d362.jpg ). Nadają się do tego piwa? Co się może stać najgorszego, jeśli je zadam?

      Comment

      • WojciechT
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2546

        #18
        Dobra, dodałem świeżą porcję drożdży i dalej nic. Fermentacja nie ruszyła. Trzymam całość w temperaturze pokojowej.

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #19
          No to lej we flaszki. Kontrolnie co tydzień odpalaj buteleczkę, czy nagazowanie nie idzie w krzaki.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          Przetwarzanie...
          X