Jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie infekcja. Wg mojego doświadczenia, to rozkład między "z powietrza", "z brudu" i "z marnej dezynfekcji" jest jak 69-30-1. Zminimalizuj kontakt brzeczki z powietrzem, to na początek.
Dziwny zapach i smak piwa
Collapse
X
-
-
Dobra. Wszystko powylewałem, bo smak jednak dalej jest taki, jak był wcześniej; ponadto najnowsza warka skwaśniała w butelkach (lub kwaśną już rozlewałem).
Teraz zrobiłem brown ale'a i nie ma tego problemu - ale przed użyciem fermentora zdezynfekowałem go ługiem sodowym, a nie tylko chemipro oxy. I pomogło! Jakieś draństwo musiało tam siedzieć. Ale fatum wyraźnie daje mi do zrozumienia, żebym znalazł sobie inne hobby... Po kilku dniach fermentacji burzliwej drożdże nagle przestały pracować. BLG spadło z 12 do 7. Piwo jest nawet smaczne, no, ale też i cienkie i słodkie przez niedofermentowanie. Próbowałem je pobudzić mieszając, ale nic to nie dało. I w takim stanie fermentor z zawartością stoi już... Miesiąc. Wrzucać do niego świeże drożdże?
A jeśli tak - w domu mam tylko drożdże POK V z Gozdawy (takie: http://photos05.redcart.pl/templates...4fa574d362.jpg ). Nadają się do tego piwa? Co się może stać najgorszego, jeśli je zadam?Comment
-
No to lej we flaszki. Kontrolnie co tydzień odpalaj buteleczkę, czy nagazowanie nie idzie w krzaki.Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...
Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...
24,5% ekstr.
10,5% alk.
Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jedno z piw uwarzonych na tegoroczną edycję Beer Geek Magnes. Kooperacja z browarem Monsters
"West Coast" pilsner z dekstrozą i ryżem.
11% ekstr.
5% alk.
Aromat - chmielowy ("multiwitaminowy mix", potem owocowy kwasek), jest jakaś niewyraźna...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-03-20, 21:09 -
-
A..... co powiesz na swoje.... etykiety?
Mamy do przetestowania parę spraw przed wprowadzeniem do sklepu i potrzebujemy na wstępie kilku-kilkunastu ochotników, którzy nam pomogą i w efekcie otrzymają gratis za darmoszkie po pakieciku powiedzmy 20 szt. etykiet - dołożonych do zamówienia....-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Ekstr. 14%
Alk. 6,1%
https://www.waszczukowe.pl/piwo/marcowy-amber/
Aromat - słodowy, początkowo dziwny, ale przyjemny - różany, herbatniki, lekko prażona nuta, potem jakaś ziemistość, trochę warzywa
Piana - wysoka, zwarta, trwalsza z koroną
Barwa...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-03, 23:26 -
-
Duży browar z bawarskiej Środkowej Frankonii.
Kräusen powstaje gdy do już gotowego piwa dodajemy młode jeszcze fermentujące piwo do dalszego dojrzewania w zbiorniku.
Jest niefiltrowane
11,6% ekstr.
5,1% alk.
https://www.veldensteiner.de/kraeusen-he...-
Channel: Niemcy
2024-12-16, 23:49 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment