Dziwny zapach i smak piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #16
    Jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie infekcja. Wg mojego doświadczenia, to rozkład między "z powietrza", "z brudu" i "z marnej dezynfekcji" jest jak 69-30-1. Zminimalizuj kontakt brzeczki z powietrzem, to na początek.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • WojciechT
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2012.09
      • 2546

      #17
      Dobra. Wszystko powylewałem, bo smak jednak dalej jest taki, jak był wcześniej; ponadto najnowsza warka skwaśniała w butelkach (lub kwaśną już rozlewałem).

      Teraz zrobiłem brown ale'a i nie ma tego problemu - ale przed użyciem fermentora zdezynfekowałem go ługiem sodowym, a nie tylko chemipro oxy. I pomogło! Jakieś draństwo musiało tam siedzieć. Ale fatum wyraźnie daje mi do zrozumienia, żebym znalazł sobie inne hobby... Po kilku dniach fermentacji burzliwej drożdże nagle przestały pracować. BLG spadło z 12 do 7. Piwo jest nawet smaczne, no, ale też i cienkie i słodkie przez niedofermentowanie. Próbowałem je pobudzić mieszając, ale nic to nie dało. I w takim stanie fermentor z zawartością stoi już... Miesiąc. Wrzucać do niego świeże drożdże?

      A jeśli tak - w domu mam tylko drożdże POK V z Gozdawy (takie: http://photos05.redcart.pl/templates...4fa574d362.jpg ). Nadają się do tego piwa? Co się może stać najgorszego, jeśli je zadam?

      Comment

      • WojciechT
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2546

        #18
        Dobra, dodałem świeżą porcję drożdży i dalej nic. Fermentacja nie ruszyła. Trzymam całość w temperaturze pokojowej.

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #19
          No to lej we flaszki. Kontrolnie co tydzień odpalaj buteleczkę, czy nagazowanie nie idzie w krzaki.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Nepomucen, Nepo No Title
            darekd
            Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

            Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

            24,5% ekstr.
            10,5% alk.

            Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
            2024-11-29, 01:44
          • darekd
            Browar Stu Mostów, BGM Lucid Quest
            darekd
            Jedno z piw uwarzonych na tegoroczną edycję Beer Geek Magnes. Kooperacja z browarem Monsters

            "West Coast" pilsner z dekstrozą i ryżem.
            11% ekstr.
            5% alk.

            Aromat - chmielowy ("multiwitaminowy mix", potem owocowy kwasek), jest jakaś niewyraźna...
            2025-03-20, 21:09
          • etman
            Twoje etykiety
            etman
            A..... co powiesz na swoje.... etykiety?

            Mamy do przetestowania parę spraw przed wprowadzeniem do sklepu i potrzebujemy na wstępie kilku-kilkunastu ochotników, którzy nam pomogą i w efekcie otrzymają gratis za darmoszkie po pakieciku powiedzmy 20 szt. etykiet - dołożonych do zamówienia....
            2025-03-13, 19:59
          • darekd
            Waszczukowe, Marcowy Amber
            darekd
            Ekstr. 14%
            Alk. 6,1%

            https://www.waszczukowe.pl/piwo/marcowy-amber/

            Aromat - słodowy, początkowo dziwny, ale przyjemny - różany, herbatniki, lekko prażona nuta, potem jakaś ziemistość, trochę warzywa
            Piana - wysoka, zwarta, trwalsza z koroną
            Barwa...
            2025-01-03, 23:26
          • darekd
            Kaiser Bräu, Veldensteiner Kräusen Helles
            darekd
            Duży browar z bawarskiej Środkowej Frankonii.

            Kräusen powstaje gdy do już gotowego piwa dodajemy młode jeszcze fermentujące piwo do dalszego dojrzewania w zbiorniku.
            Jest niefiltrowane

            11,6% ekstr.
            5,1% alk.

            https://www.veldensteiner.de/kraeusen-he...
            2024-12-16, 23:49
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...