dezynfekcja alkoholem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawelkr55
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.06
    • 11

    dezynfekcja alkoholem

    Witam wszystkich bardziej doświadczonych piwowarów, i proszę o rady na które nie mogę znależć odpowiedzi.
    Czy do dezynfekcji sprzętu można używać spirytusu etylowego ? Poniważ jestem w posiadaniu sporej ilości tego specyfiku, pomyślałem, że po rozcieńczeniu do ok.70% można by uzyć go zamiast chemii. Nie wiem jednak na ile będzie to skuteczne. Czy buteki po umyciu i wysuszeniu warto przelać roztworem alk. etylowego? Czy kapsle również moczyć w alkcholu?
  • TTOP
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.03
    • 449

    #2
    Najpierw słownik. Takie błędy na takim forum wyglądają przeobrzydliwie. Masakra.
    Możesz stosować alkoHol etylowy, podobno najlepiej działa właśnie w stężeniu 70%. Wszystko powinno być elegancko i w fermentorze i w butelkach. Desynfekcję kapsli bym sobie odpuścił (ja nigdy tego nie robiłem i piwo wychodzi), chyba, że używasz kapsli z odzysku (choć nie wiem po co to robić).
    Ostatnia zmiana dokonana przez TTOP; 2013-10-25, 12:23.

    Comment

    • noodles
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.09
      • 700

      #3
      Alkohol.

      A skoro kolega TTOP mnie ubiegł to za karę "dezynfekcja"
      Ostatnia zmiana dokonana przez noodles; 2013-10-25, 12:27.
      Moja kolekcja podstawek

      Comment


      • #4
        Jak najbardziej, roztwór 70% - ja tak dezynfekuje cały sprzęt.
        Alkohol to też chemia.

        Comment

        • TTOP
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.03
          • 449

          #5
          no to już literówka noodles:P z pracy piszę. Ale pokornie przyjmuję naganę:P

          Comment

          • pawelkr55
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.06
            • 11

            #6
            Dezynfekcja alkoholem

            Dziękuje za szybką odpowiedż i przepraszam za literówki. Pisząc o moczeniu kapsli, miałem na myśli zakrętki z odzysku od litrowych petów, gdyż część drugiej warki (stout) wyląduje w plastiku - brak butelek, a duże parcie na własnoręcznie uważone piwko.

            Comment

            • noodles
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.09
              • 700

              #7
              Uwarzone. To nie literówki. To szpetne błędy ortograficzne. Szpetne zwłaszcza na tym forum.
              Ostatnia zmiana dokonana przez noodles; 2013-10-25, 12:47.
              Moja kolekcja podstawek

              Comment

              • pawelkr55
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.06
                • 11

                #8
                do Wojmat74

                Jaka chemia!
                Tylko cukier,drożdże i mazurska woda.
                Ewentualnie zgadzam się na "chemia spożywcza"

                Comment

                • dominik_walkowiak
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2013.10
                  • 335

                  #9
                  alkohol używam tylko przy pomiarze blg, a resztę sprzętu dezynfekuje roztworem z pirosiarczynem sodu i póki co jest ok

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X