Czy można napowietrzyć piwo przelewając je do butelek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lubinski
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 23

    Czy można napowietrzyć piwo przelewając je do butelek

    Cześć, postanowiłem zrobić swoje 1 piwko. Na pierwszy ogień poszła pucha Coopers Lager.
    Ogólnie sam proces jest już bardzo ładnie wyjaśniony i to poszło bez problemu, chodź jak się okazało utrzymywałem trochę dużą temperaturę 22+/- ale jak rozumuje jest to nic strasznego. Piwo fermentuje aktualnie 4 dzień i mimo że jeszcze bulgocze to piana już się zredukowała i odchodzi od ścianek fermentatora. Więc zgaduje że już niedługo będzie można butelkować ( Fermentacji cichej nie mam póki co jak przeprowadzić ).
    I tu nasuwa mi się pytanie z tytułu tematu. Mam kranik z reduktorem osadów i chciałbym z niego rozlać piwo. Tylko nie wiem czy dobrym pomysłem jest napowietrzanie lanego w ten sposób piwa w butelce. Czy jednak lepiej wydłużyć kranik o wężyk i staranie się o nie napowietrzenie go. ( A, cukier mam zamiar dodawać osobno do butelek < Muszę sobie sprawić fermentator do cichej co będę mógł to robić bardziej należycie. )

    Pozdrawiam.
  • pershi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.02
    • 17

    #2
    Najlepsza do rozlewu z fermentora jest rurka z zaworkiem grawitacyjnym
    Akcesoria Sprzęt / różne Zaworek grawitacyjny - przyrząd do rozlewu piwa Zaworek otwiera się gdy przytkniemy go do dna butelki, zaś po jego podniesieniu zamyka się. Pozwala to na szybki i wygodny rozlew oraz minimalizuje natlenienie piwa. Rurka zaworka ma średnicę zewnętrzną 8 mm. Zawore

    Nie ma wtedy problemu z napowietrzaniem zielonego piwa.

    Można oczywiście bez jej pomocy napełniać butelki, nalewając wolno, po ściance butelki.

    Comment

    • Lubinski
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.10
      • 23

      #3
      Czyli mogę rozlewać z kranika.
      Czytałem gdzieś po prostu że drożdże które nagazują piwo i tak zjedzą to powietrze więc nie ma problemu z jakimś drobnym napowietrzeniem < chce się upewnić.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Lej jak Tobie wygodnie, za kilka warek może poczujesz różnicę i zmienisz metodę
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • dominik_walkowiak
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.10
          • 335

          #5
          miałem podobny problem i kupiłem fermentator na cicha fermentacje, podczas dekantowania napowietrzylem lekko brzeczke

          Comment

          Przetwarzanie...
          X