Podejrzana fermentacja - kanał?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • OstatniElement
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 30

    Podejrzana fermentacja - kanał?

    W piątek popełniłem pale ale'a 14,5 BLG, zadałem drożdżami mauribrew ale 514, szybko zaczęły bulgotać, piana bardzo niska, a wczoraj taki oto obraz ukazał się moim oczom po uchyleniu pokrywy


    Martwi mnie ten zielonkawy kolor na resztkach drożdży, i ten pierścień martwych po tak krótkim czasie...

    Zacieranie jednotemperaturowe 67-63 90 min, przy warzeniu dodatek mchu irlandzkiego.
    Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Chmieliny, panie, chmieliny... nic nadzwyczajnego.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • karol1000
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.09
      • 1823

      #3
      napisz prosze na koncu do ilu BLG ci te drozdze przejadły brzeczkę. Bo ja miałem z nimi problemy (wysokie BLG przy butelkowaniu)
      Ostatnia zmiana dokonana przez karol1000; 2013-10-28, 14:54.
      LP

      Comment

      • OstatniElement
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.03
        • 30

        #4
        A taka dziwna praca i struktura drożdży wynika z wysokiego blg czy może te drożdże tak mają?
        Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

        Comment

        • karol1000
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.09
          • 1823

          #5
          u mnie faza wysokich krążków skończyła się w mniej niż 24h.
          LP

          Comment

          • OstatniElement
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.03
            • 30

            #6
            To mnie pocieszyłeś. Pierwszy raz korzystałem z tych drożdży. Potrzymam je tak do piątku, potem zbadam ile odfermentowały.
            Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

            Comment

            • jacekan
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.05
              • 388

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika OstatniElement Wyświetlenie odpowiedzi
              A taka dziwna praca i struktura drożdży wynika z wysokiego blg czy może te drożdże tak mają?
              Żeby ocenić coś jako dziwne należy wiedzieć jak wygląda normalne.
              Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

              Comment

              • OstatniElement
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.03
                • 30

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
                Żeby ocenić coś jako dziwne należy wiedzieć jak wygląda normalne.
                Faktycznie, jednak dotychczas nie miałem do czynienia z tymi drożdżami, a piwa chmieliłem delikatnie. Stąd było to dziwne w zakresie mojego niewielkiego doświadczenia.

                Wracając do pytania karol1000 - przed chwilą zlałem na cichą przy 4-4,5 BLG. Nie wiem czy jakbym je przetrzymał dłużej to by przejadły jeszcze coś, ale degustacja próbki po pomiarze przekonała mnie do zlania.
                Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

                Comment

                Przetwarzanie...
                X