Podejrzana fermentacja - kanał?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • OstatniElement
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 30

    #1

    Podejrzana fermentacja - kanał?

    W piątek popełniłem pale ale'a 14,5 BLG, zadałem drożdżami mauribrew ale 514, szybko zaczęły bulgotać, piana bardzo niska, a wczoraj taki oto obraz ukazał się moim oczom po uchyleniu pokrywy


    Martwi mnie ten zielonkawy kolor na resztkach drożdży, i ten pierścień martwych po tak krótkim czasie...

    Zacieranie jednotemperaturowe 67-63 90 min, przy warzeniu dodatek mchu irlandzkiego.
    Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Chmieliny, panie, chmieliny... nic nadzwyczajnego.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • karol1000
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.09
      • 1823

      #3
      napisz prosze na koncu do ilu BLG ci te drozdze przejadły brzeczkę. Bo ja miałem z nimi problemy (wysokie BLG przy butelkowaniu)
      Ostatnia zmiana dokonana przez karol1000; 2013-10-28, 14:54.
      LP

      Comment

      • OstatniElement
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.03
        • 30

        #4
        A taka dziwna praca i struktura drożdży wynika z wysokiego blg czy może te drożdże tak mają?
        Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

        Comment

        • karol1000
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.09
          • 1823

          #5
          u mnie faza wysokich krążków skończyła się w mniej niż 24h.
          LP

          Comment

          • OstatniElement
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.03
            • 30

            #6
            To mnie pocieszyłeś. Pierwszy raz korzystałem z tych drożdży. Potrzymam je tak do piątku, potem zbadam ile odfermentowały.
            Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

            Comment

            • jacekan
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.05
              • 388

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika OstatniElement
              A taka dziwna praca i struktura drożdży wynika z wysokiego blg czy może te drożdże tak mają?
              Żeby ocenić coś jako dziwne należy wiedzieć jak wygląda normalne.
              Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

              Comment

              • OstatniElement
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.03
                • 30

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan
                Żeby ocenić coś jako dziwne należy wiedzieć jak wygląda normalne.
                Faktycznie, jednak dotychczas nie miałem do czynienia z tymi drożdżami, a piwa chmieliłem delikatnie. Stąd było to dziwne w zakresie mojego niewielkiego doświadczenia.

                Wracając do pytania karol1000 - przed chwilą zlałem na cichą przy 4-4,5 BLG. Nie wiem czy jakbym je przetrzymał dłużej to by przejadły jeszcze coś, ale degustacja próbki po pomiarze przekonała mnie do zlania.
                Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Kamil97
                  Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                  Kamil97
                  Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                  W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                  2023-04-05, 16:59
                • RomaNzRumunii
                  Vienna lager bardzo wolną fermentacja
                  RomaNzRumunii
                  Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
                  2022-01-25, 16:05
                • Javox
                  Tyskie, Kanał Sportowy
                  Javox
                  Wynalazek z większą ilością wody.... do poziomu alkoholu 4,6%

                  Aromat - minimalna zbożowość.
                  Smak - lekko słodkawe, zbożowo plus jakby ryżowe, mini goryczka.

                  Sport lager.... co to za płaskie i bez wyrazu piwo ...
                  2023-06-30, 20:20
                • balon91
                  Zatrzymana fermentacja??
                  balon91
                  Witam serdecznie.
                  W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
                  postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

                  Niestety przez moją niecierpliwość...
                  2021-07-14, 15:39
                • krzysztoft
                  fermentacja burzliwa czy zakażenie?
                  krzysztoft
                  Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
                  2019-04-01, 00:18
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...