Witam Was!
Mam takie pytanie, czy ktoś z Was próbował robić piwo z 2 takich samych zestawów na raz w mniejszym garnku niż jest to przewidziane? Chodzi o to że mam gar 40l a chciał bym zrobić na raz więcej niż te 20-23l piwa. Użył bym mniej wody do przygotowywania zacieru i do wysładzania. Wysładzam zawsze dolewając często małe ilości wody, dla większej efektywności. Po zakończeniu chmielenia rozlał bym po połowie do dwóch fermentorów i dolał odpowiednią ilość wody (oczywiście solidnie przegotowanej).
Tak myślę, że nie powinno to źle wpłynąć na jakość piwa... Zapotrzebowanie jest zbyt duże by na raz bawić się tylko w 20l
Pozdrawiam!
Mam takie pytanie, czy ktoś z Was próbował robić piwo z 2 takich samych zestawów na raz w mniejszym garnku niż jest to przewidziane? Chodzi o to że mam gar 40l a chciał bym zrobić na raz więcej niż te 20-23l piwa. Użył bym mniej wody do przygotowywania zacieru i do wysładzania. Wysładzam zawsze dolewając często małe ilości wody, dla większej efektywności. Po zakończeniu chmielenia rozlał bym po połowie do dwóch fermentorów i dolał odpowiednią ilość wody (oczywiście solidnie przegotowanej).
Tak myślę, że nie powinno to źle wpłynąć na jakość piwa... Zapotrzebowanie jest zbyt duże by na raz bawić się tylko w 20l
Pozdrawiam!
Comment