Proces filtracji - pomocy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dominik_walkowiak
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.10
    • 335

Proces filtracji - pomocy

Witam,

Jako, że 11.11 jest wolnym dniem od pracy, a Moje fermentatory stoją puste chce zrobić moją pierwszą warkę z procesem zacierania. Przy procesie filtracji pojawia się problem.
    Chciałem zrobić kadź filtracyjną z oszukanym dnem, ale fermentator który miałem na to przygotowany sprezentowałem Ojcu xD marudził więc dałem.
    Wiem że jest opcja filtratora z oplotu ale jeszcze takiego nie kupiłem. Czy w tej opcji powinienem mieć go zamontowanego na stałe do fermentatora w którym jest kranik? Czy raczej na czas filtracji wkręca się go na gwint kranika a po filtracji odkręca i fermentator nadaje się do rozlewu piwka.

Myślałem o wykorzystaniu jakiejś szmatki i cale młoto dać na szmatkę i do fermentatora.
    narożniki tego materiału przytrzasnąłbym pokrywą od fermentatora. w pokrywie wyciąłbym dziurę na dozowanie wody. Co o tym sądzicie? Dodam że warka będzie z 3kg słodu.

Macie jakieś inne sposoby??
  • sztetke
    • 2009.12
    • 355

Kup, zrób sam ten oplot i nie wyważaj otwartych drzwi jakimiś szmatami i pomysłami od czapy, tu masz sensowny skrót jak to powinno wyglądać http://www.youtube.com/watch?v=xBJ3jW_CJ30

Comment

• belze
      • 2004.02
      • 301

Dodatkowo - w wersji dla leniwych - gotowy filtrator z oplotu można kupić tu w pewnym sklepie piwowarskim za 30zł (niewiem czy mogę publicznie mówić jakim, jak coś to na priv)

Comment

• Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belze Wyświetlenie odpowiedzi
        Dodatkowo - w wersji dla leniwych - gotowy filtrator z oplotu można kupić tu w pewnym sklepie piwowarskim za 30zł (niewiem czy mogę publicznie mówić jakim, jak coś to na priv)
        Za 26zł jest w tym sklepie, którego nazwę na pewno możesz podać

Comment

• MarcinKan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.02
          • 191

jeżeli chcesz w szmatach .. jak ktoś wyżej napisał. Polecam zobaczyć na czym polega metoda BIAB jest to nawet bardzo popularna metoda zacierana ... niekoniecznie w Polsce

Comment

• dominik_walkowiak
            • 2013.10
            • 335

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
            jeżeli chcesz w szmatach .. jak ktoś wyżej napisał. Polecam zobaczyć na czym polega metoda BIAB jest to nawet bardzo popularna metoda zacierana ... niekoniecznie w Polsce
            Czyli zacieranie w worku? :P

A czy filtrator z oplotu powinienem mieć zamocowany na stałe do fermentatora z kranikiem?

Comment

• belze
              • 2004.02
              • 301

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
              Za 26zł jest w tym sklepie, którego nazwę na pewno możesz podać
              To ja przepłaciłem, bo kilka dni temu zakupiłem za 30 mówię o TwojBrowar

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak
              A czy filtrator z oplotu powinienem mieć zamocowany na stałe do fermentatora z kranikiem?
              Nie - masz/robisz złączkę, którą przykręcasz do kranika w fermentorze

Comment

• Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

Jaką złączkę? Jeśli masz odpowiedni kranik, to przykręcasz i odkręczsz kiedy chcesz.

Comment

• belze
                  • 2004.02
                  • 301

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jaką złączkę? Jeśli masz odpowiedni kranik, to przykręcasz i odkręczsz kiedy chcesz.
                  Przepraszam, o to dokładnie mi chodziło

Comment

• dominik_walkowiak
                    • 2013.10
                    • 335

Ok, dzięki koledzy za pomoc.
                    Jutro pojadę do Leroya i kupie potrzebny sprzet

Comment

• leeroy
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.03
                      • 32

Możesz wziąć ze sobą kranik do sklepu i dobierzesz wężyk. Jeśli to standard to końcówka jest 3/4, jeśli nie będzie to może być np. 1/2 i przejściówka 1/2 na 3/4. Zacieranie nie jest takie trudne. Ja po pierwszym brewkicie następne piwo robiłem z zacieraniem wspierając się literaturą i filmikami z blogu kopyra. Polecam jeśli nie widziałeś to prawdziwa kopalnia wiedzy dla początkującego.

Comment

• Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

Tylko ta "kopalnia" jest zaczerpnięta z tego forum, można się tu o wiele więcej nauczyć.

Comment

• anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leeroy Wyświetlenie odpowiedzi
                          z blogu kopyra. Polecam jeśli nie widziałeś to prawdziwa kopalnia wiedzy dla początkującego.
                          O piwowarzeniu?
                          Mniej książków więcej piwa

Comment

• Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

Tak, są filmiki na zlecenie browamatora.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2013-11-07, 23:05.

Comment

• dominik_walkowiak
                              • 2013.10
                              • 335

są odcinki poświecone produkcji piwa z ekstraktow niechmielnonych oraz z zabieraniem słodu

Comment

Przetwarzanie...
                              X