Proces filtracji - pomocy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dominik_walkowiak
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.10
    • 335

    #1

    Proces filtracji - pomocy

    Witam,

    Jako, że 11.11 jest wolnym dniem od pracy, a Moje fermentatory stoją puste chce zrobić moją pierwszą warkę z procesem zacierania. Przy procesie filtracji pojawia się problem.
    Chciałem zrobić kadź filtracyjną z oszukanym dnem, ale fermentator który miałem na to przygotowany sprezentowałem Ojcu xD marudził więc dałem.
    Wiem że jest opcja filtratora z oplotu ale jeszcze takiego nie kupiłem. Czy w tej opcji powinienem mieć go zamontowanego na stałe do fermentatora w którym jest kranik? Czy raczej na czas filtracji wkręca się go na gwint kranika a po filtracji odkręca i fermentator nadaje się do rozlewu piwka.

    Myślałem o wykorzystaniu jakiejś szmatki i cale młoto dać na szmatkę i do fermentatora.
    narożniki tego materiału przytrzasnąłbym pokrywą od fermentatora. w pokrywie wyciąłbym dziurę na dozowanie wody. Co o tym sądzicie? Dodam że warka będzie z 3kg słodu.

    Macie jakieś inne sposoby??
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

    #2
    Kup, zrób sam ten oplot i nie wyważaj otwartych drzwi jakimiś szmatami i pomysłami od czapy, tu masz sensowny skrót jak to powinno wyglądać http://www.youtube.com/watch?v=xBJ3jW_CJ30

    Comment

    • belze
      Porucznik Browarny Tester
      • 2004.02
      • 301

      #3
      Dodatkowo - w wersji dla leniwych - gotowy filtrator z oplotu można kupić tu w pewnym sklepie piwowarskim za 30zł (niewiem czy mogę publicznie mówić jakim, jak coś to na priv)

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belze
        Dodatkowo - w wersji dla leniwych - gotowy filtrator z oplotu można kupić tu w pewnym sklepie piwowarskim za 30zł (niewiem czy mogę publicznie mówić jakim, jak coś to na priv)
        Za 26zł jest w tym sklepie, którego nazwę na pewno możesz podać

        Comment

        • MarcinKan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.02
          • 191

          #5
          jeżeli chcesz w szmatach .. jak ktoś wyżej napisał. Polecam zobaczyć na czym polega metoda BIAB jest to nawet bardzo popularna metoda zacierana ... niekoniecznie w Polsce

          Comment

          • dominik_walkowiak
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.10
            • 335

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan
            jeżeli chcesz w szmatach .. jak ktoś wyżej napisał. Polecam zobaczyć na czym polega metoda BIAB jest to nawet bardzo popularna metoda zacierana ... niekoniecznie w Polsce
            Czyli zacieranie w worku? :P

            A czy filtrator z oplotu powinienem mieć zamocowany na stałe do fermentatora z kranikiem?

            Comment

            • belze
              Porucznik Browarny Tester
              • 2004.02
              • 301

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
              Za 26zł jest w tym sklepie, którego nazwę na pewno możesz podać
              To ja przepłaciłem, bo kilka dni temu zakupiłem za 30 mówię o TwojBrowar

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak
              A czy filtrator z oplotu powinienem mieć zamocowany na stałe do fermentatora z kranikiem?
              Nie - masz/robisz złączkę, którą przykręcasz do kranika w fermentorze

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #8
                Jaką złączkę? Jeśli masz odpowiedni kranik, to przykręcasz i odkręczsz kiedy chcesz.

                Comment

                • belze
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2004.02
                  • 301

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                  Jaką złączkę? Jeśli masz odpowiedni kranik, to przykręcasz i odkręczsz kiedy chcesz.
                  Przepraszam, o to dokładnie mi chodziło

                  Comment

                  • dominik_walkowiak
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.10
                    • 335

                    #10
                    Ok, dzięki koledzy za pomoc.
                    Jutro pojadę do Leroya i kupie potrzebny sprzet

                    Comment

                    • leeroy
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.03
                      • 32

                      #11
                      Możesz wziąć ze sobą kranik do sklepu i dobierzesz wężyk. Jeśli to standard to końcówka jest 3/4, jeśli nie będzie to może być np. 1/2 i przejściówka 1/2 na 3/4. Zacieranie nie jest takie trudne. Ja po pierwszym brewkicie następne piwo robiłem z zacieraniem wspierając się literaturą i filmikami z blogu kopyra. Polecam jeśli nie widziałeś to prawdziwa kopalnia wiedzy dla początkującego.

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #12
                        Tylko ta "kopalnia" jest zaczerpnięta z tego forum, można się tu o wiele więcej nauczyć.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10806

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leeroy
                          z blogu kopyra. Polecam jeśli nie widziałeś to prawdziwa kopalnia wiedzy dla początkującego.
                          O piwowarzeniu?
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

                            #14
                            Tak, są filmiki na zlecenie browamatora.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2013-11-08, 00:05.

                            Comment

                            • dominik_walkowiak
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2013.10
                              • 335

                              #15
                              są odcinki poświecone produkcji piwa z ekstraktow niechmielnonych oraz z zabieraniem słodu

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 10:28
                              • Alicjaalicja1990
                                Zestaw na start sprzedam
                                Alicjaalicja1990
                                Sprzedam zestaw na start, większość sprzętu z zestawu startowego z Twojego Browaru, historia: 3 warki.1. Fermantator z kranikiem 33 l
                                2. Fermentator z rurką 33l
                                3. Aerometr
                                4. Łyga
                                5. Środek do dezynfekcji ok. 50 % opakowania
                                6. Filtrator z oplotu
                                7. Jodowy...
                                2022-05-23, 20:49
                              • darekd
                                Hartmannsdorf [Vier Vogel Pils], Vier Vogel Pils
                                darekd
                                Historia wygląda tak: kilku studentów z Drezna wybrało się do Kolumbii. Nie wiadomo czy był to staż, stypendium czy praca. Sugerują jakieś badania. Każdy student wie, że nauka z alkoholem są związane nierozerwalnie. Popijając rum doszli do wniosku, że brakuje im jeszcze piwa, bo miejscowe...
                                2020-08-30, 01:05
                              • toh11
                                toh11 - pracownia zacierna
                                toh11
                                Warka III - pierwsza z zacieraniem "AIPA" 16 BLG
                                Noi po próbach z brewkitami nadszedł czas na przejście o lvl wyżej. Poprzednie piwa z brewkit, dupy nie urywały, to nie był smak który chciałbym osiągnąć, a więc zakupiłem co trzeba i do dzieła:

                                zestaw z "Piwoszarnia"...
                                2016-05-28, 07:50
                              • bastion
                                Ukraina, Ivano - Frankivsk, Petlury 2/3, Brovarnia Honir. [Bez wyszynku]
                                bastion
                                Kolejny z mikrusów w Ivano- Frankivsku, mimo że jest umiejscowiony blisko centrum, zupełnie utaił swoją bytność. Gdyby nie to, że był z nami miejscowy człowiek, to zapewne bym tam nie trafił.
                                Od podstaw zbudowana niedawno hala, skrywa praktycznie w jednym pomieszczeniu technologię...
                                2022-11-21, 12:52
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...