Piwo z puszki Coopers plus chmiel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • koyot831
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.05
    • 12

    #16
    Mozna przestawic fermentator w chlodniejsze miejsce okolice 14 stopni?
    I jeszcze jedno pytanie: piwo po zabutelkowaniu musze przetrzymac w pokojowej temp. Czy moge od razu dac do temp 14 stopni? chodzi oto ze mam male dziecko i nie mam gdzie ukryc butelek.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10788

      #17
      Ja bym zaczekał do 7 dnia fermentacji. Butelkując nalej jedno w peta 0,5l( ładnie widać czy sie klaruje i namacalnie można stwierdzić nagazowanie), 2 dni zostaw w temp pokojowej i do piwnicy
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Lubinski
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.10
        • 23

        #18
        Popieram żeby zaczekać do 7 dni. Mój też szybko przestał bulgotać jednak sprawdzając balingometrem piwo nie było gotowe do przelania. Jeżeli nie ma już piany ale bulga raz na jakiś czas spróbuj jeszcze troszkę napowietrzyć brzeczkę ( ja pobierając próbkę napowietrzyłem trochę < wystarczy delikatnie zmieszać ale jedynie u góry żeby drożdży na dnie nie poruszyć. No i pamiętaj żeby to zrobić czymś sterylnym. )

        Co do leżakowania potrzymałbym jednak dłużej w temp. fermentacji. Sam trzymałem swoje 3 dni w temp. pokojowej i do piwnicy. Teraz otwierając mam dość średnie nasycenie, a cukru dawałem poprawnie bo mam kilka co stały dłużej na testy w ciepłym i są lepsze pod tym względem.

        Comment

        • koyot831
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.05
          • 12

          #19
          Dzisiaj jest drugi dzień w ciepłym po rozlaniu do butelek, tak mysle po trzymac 4 dni w cieplym. Co Wy na to ?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

            #20
            Browar to nie apteka, zostawisz na 5 i też będzie git
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • koyot831
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.05
              • 12

              #21
              Lepiej przenieść piwo do 15 , czy 10 stopni? Czy może w jeszcze bardziej chlodniejsze miejsce?

              Comment

              • Lubinski
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.10
                • 23

                #22
                Byle nie zamarzło.

                Comment

                • koyot831
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.05
                  • 12

                  #23
                  Czyli im chlodniej tym lepiej

                  Comment

                  • koyot831
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.05
                    • 12

                    #24
                    Wlasnie przenioslem piwko do chlodnego. Oczywiście nie mogłem się powstrzymać skosztować już jest pyszne. Zobaczymy co będzie później.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X