Geordie Bitter - Brewkit - Ile cukru do refermentacji?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KubVard
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.07
    • 16

    #1

    Geordie Bitter - Brewkit - Ile cukru do refermentacji?

    Witam,
    Znalazłem kilka różnych informacji na temat dodawania cukru do refermentacji Bittera z Brewkita. Czy na 20 litrów wystarczy dodać 70 gramów cukru?

    Bittera trzymałem tydzień na fermentacji burzliwej a teraz jest już szósty dzień na cichej. BLG trzyma się na poziomie 1,5.

    Butelki wyprażam w piekarniku w temp. 175 stopni przez 30min

    Widziałem wiele opinii, że cukier to barbarzyństwo (lepiej inne zamienniki glukozowe) ale cóż... Jest najtańszy. Zamierzam te 70 gramów wymieszać w 200ml ugotowanej wody i dodaniu do fermentora. Wymieszam tak, aby uniknąć napowietrzania.

    Jakieś wskazówki? Za wszelkie będę wdzięczny.
  • howser
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.03
    • 103

    #2
    Polecam: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/rec...rbonation.html. Jeśli dodajesz glukozę to dajesz 'corn sugar', jeśli cukier to 'cane sugar'.

    Cukier do refermentacji może być jak najbardziej. Różnicy nie wyczujesz.

    Nigdy nie wyprażałem butelek, zawsze przepłukuję je roztworem pirosiarczanu i odstawiam na parę minut na suszarkę. Wydaje mi się, że to mniej zabawy niż przy wyprażaniu.

    Comment

    • Gość

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KubVard
      Witam,
      Butelki wyprażam w piekarniku w temp. 175 stopni przez 30min
      To znacznie osłabia butelki.

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
        To znacznie osłabia butelki.
        Co im się może stać?

        Comment

        • KubVard
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.07
          • 16

          #5
          Też się zastanawiałem właśnie, czy takie hartowanie butelek nie czyni ich bardziej twardymi (sztywnymi) przez co mają większą podatność na pękanie (ta sama zasada co przy hartowaniu metali. Większa twardość, mniejsza plastyczność).

          Przy pierwszej warce używałem pirosiarczanu sodu. Zdecydowanie wygodniej (dla mnie) jest wyprażanie w piekarniku ale nie będę już chyba tej metody stosował zwłaszcza, że przed chwilą podczas butelkowania (kapslownicą Emily) jedna z butelek została pozbawiona "główki".

          Na tej stronie ( http://hbd.org/cgi-bin/recipator/rec...rbonation.html ) jak mogę odróżnić, który styl Bittera miałem (pierwszą warkę warzyłem z zacieraniem, teraz chciałem spróbować z gotowca Geordie Bitter)? I co oznaczają te cyfry na końcu nazwy?
          Ostatnia zmiana dokonana przez KubVard; 2013-11-15, 16:46.

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #6
            Ja mam Emily, wcześniej miałem Gretę i butelki wyprażam w piekarniku. Wszystkie rodzaje. Ani jedna nie pękła, ani w jednej nie urwałem szyjki. Temperatury stosowałem różne, od 180st. do 250st, zazwyczaj z termoobiegiem.

            Edit. Przypomniałem sobie, raz urwałem szyjkę Gretą w cienkościennej butelce(była dezynfekowana piro).
            Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2013-11-15, 16:56.

            Comment

            • howser
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.03
              • 103

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KubVard
              Na tej stronie ( http://hbd.org/cgi-bin/recipator/rec...rbonation.html ) jak mogę odróżnić, który styl Bittera miałem (pierwszą warkę warzyłem z zacieraniem, teraz chciałem spróbować z gotowca Geordie Bitter)? I co oznaczają te cyfry na końcu nazwy?
              Cyfry na końcu nazwy to 'carbonation', czyli wysycenie. Te nazwy to ściągawka dla Ciebie podpowiadająca jakie wysycenie odpowiada któremu ze stylów. Bitterów na ściągawce masz 3 i wszystkie mają takie samo wysycenie, więc nie robi żadnej różnicy którym z nich jest Twój gotowiec.

              Używasz kalkulatora tak, że bierzesz ze ściągawki swój styl, powiedzmy English Ordinary Bitter 0.75 - 1.3. Wybierasz sobie wg. upodobania jakąś wartość wysycenia z granic podanych w ściągawce (czyli między 0.75 a 1.3) i wpisujesz w pole poniżej ściągawki. Oczywiście nikt nie zabroni Ci odejść od stylu i zrobić dobrze wysyconego bittera. Za brak zgodności ze stylem nikt nie bije, grunt żeby Tobie smakowało.

              Comment

              • Gość

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                Co im się może stać?
                Zmniejsza ich wytrzymałość.

                Comment

                • KubVard
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.07
                  • 16

                  #9
                  Potwierdzam. Piwa wcale nie są jakoś bardzo nagazowane (właściwie to mniej niż średnio) a jedna butelka pękła sama z siebie podczas leżakowania.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • kurek93
                    Lager coopers
                    kurek93
                    Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                    2023-01-06, 19:13
                  • bartek90
                    Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                    bartek90
                    Cześć wszystkim,
                    jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                    Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                    2020-05-14, 12:41
                  • Mar11111
                    Początki z brewkitem...
                    Mar11111
                    Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                    ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                    2024-04-20, 14:46
                  • darekd
                    Poutník, Světlý ležák 11°
                    darekd
                    To chyba dość nowe piwo z tego browaru. Tak jak pozostałe - jasne

                    Ekstr. 11%
                    Alk. 4,5%

                    Aromat - na początku chmiel i trochę piwniczności,, poetm też słodsze, nieco karmelowe tony słodowe
                    Piana - wysoka, z trwałym kożuszkiem, trochę zostaje na szkle...
                    2020-11-23, 23:13
                  • yavo
                    Nienagazowany cydr - help
                    yavo
                    Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
                    2020-05-26, 19:37
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...