słód karmelowy bez zacierania?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #31
    Skoro była pozytywna, to już rozumiem o co chodzi.

    W jakiej temperaturze namaczałeś?

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19292

      #32
      74-72. Przed dodaniem diastycznego obniżyłem do 65 i utrzymywałem w przedziale 65-68.

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #33
        E-prezes, sądzę że gdybyś do jednego woreczka wrzucił razem słód karmelowy z diastatycznym, to efekt byłby znacznie lepszy. Amerykanie podobno dość często stosują moczenie słodów karmelowych w woreczkach podczas robienia piwa z ekstraktów. Ja wypowiedziałem się na ten temat dość negatywnie w wątku:

        Są przecież dostępne ekstrakty ze słodów karmelowych, można sobie zrobić karmel z cukru na patelni - te rozwiązania wydają mi się lepsze i mniej kłopotliwe.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19292

          #34
          Skoro można sobie zrobić karmel z cukru na patelni to po co jest tyle rodzajów słodu karmelowego? mnie podoba się aromat słodu bisquitowego, stąd ten wybrałem do tej próby. Wątek o którym wspominasz widziałem, ale już zakupiłem ekstrakt (a pokazu warzenia w Białej P. nie będzie) to musiałem go wykorzystać. Czemu nie w tym celu.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • kurek93
            Pszenica z błędami.
            kurek93
            Witam.
            Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
            • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
            • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
            • słód Weyermann®
            ...
            2023-01-13, 10:28
          • darekd
            ReCraft, [Piwne Podziemie] Chmielokrata Amora Preta
            darekd
            Uwarzone w świętochłowickim ReCrafcie jako "Hop Heavy IPA".

            Ekstr. 15%
            Alk. 6%

            Chmiel to polski Amora Preta, który według niektórych dystrybutorów, jak i informacji na puszce charakteryzuje się aromatem polskich owoców leśnych. Nie wiem czym polskie...
            2024-03-22, 20:19
          • OneTwoThreeBrew
            Pomoc przy Pale Ale
            OneTwoThreeBrew
            Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.

            Zasyp:

            Słód pilzneński 4 kg
            Słód monachijski 1 kg

            Chmiele:

            Lubelski 50 g
            Marynka 50 g


            Drożdże:

            US-05

            Zacieranie:

            50*C...
            2022-11-20, 22:40
          • darekd
            ?, Klášter, Original Ležák
            darekd
            Od 2020 r. browar z miejscowości Klášter Hradiště nad Jizerou nie warzy, a szkoda bo obiekt to rzadki przykład klasztoru przebudowanego na browar. W k. XIX w. należał do siedmiu największych browarów ziem czeskich.

            Zatem zakładam nowy wątek.

            Ekstr. 11,2%
            ...
            2023-03-25, 02:01
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...