Zrobiłem pierwszą warkę i pomyliłem się przy chmieleniu i to mocno. Na około 40 litrów brzeczki nastawnej dałem w sumie 320 gram chmielu. 160 gram Marynki w 0 min. i 80 gram Sybilli w 40 minucie i drugie 80 gram Sybilli w 50 minucie. A powinienem dać wszystkiego odpowiednio Marynki 80 gram, i Sybilli 40 gram i drugie 40 gram. Robiłem IPA a co wyjdzie nie wiem. Czy warto dodać chociaż z 20 litrów, a może więcej brzeczki niechmielonej do już fermentującej i tym samym zmniejszyć goryczkę w przyszłym piwie? Czy jest za duże ryzyko infekcją? A może nastawić brzeczkę bez chmielenia odfermentować i dopiero po zlewaniu na cichą wszystko wymieszać?
Dodanie brzeczki niechmielonej do fermentującej?
Collapse
X
-
teraz to zostaw. IPA na Marynce to dziwaczny pomysł.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Czemu dziwaczny?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Może dziwaczny pomysł z IPA na Marynce ale miałem tylko te dwa chmiele więc użyłem Marynki na gorycz i Syblli na aromat w sumie to bardziej PIPA powinno się nazywać czyli coś jak IPA ale na polskich chmielach, martwię się czy przy takich dawkach chmielu będzie w ogóle to piwko pijalne?
Comment
-
-
Bardzo szacunkowo masz tutaj około 123 IBU. Z tego co mi wiadomo, to istnieją piwa, które mają nawet więcej goryczy (Hardcore IPA browaru Brew Dog ma np. 150 IBU). Zupełnie nie wiem co Ci z tego wyjdzie, ale jeżeli lubisz porządną gorycz to chyba będzie się dało wypić
Comment
-
-
-
Czyli mam rozumieć że można dodać brzeczkę lekko nachmieloną z zachowaniem maksymalnej sterylności jak na warunki domowe, czyli ściąganie i spuszczanie za pomocą wysterylizowanej rurki z pompką bez udziału paszczy i przy minimalnym wzburzeniu piany z fermentujących już drożdży i oczywiście przy podobnej temperaturze? Teraz tylko ile jej najlepiej dodać i z jaką ilością chmielu? 20 litrów brzeczki z 20 gramami chmielu starczy? Może ktoś robił coś podobnego?
Comment
-
-
Zostaw to piwo w spokoju i rób następne. Tylko przedtym napisz sobie na kartce punkt po punkcie co masz zrobić i ile czego dać.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Zrobiłem to czyli wziąłem urlop w pracy i zatarłem około 23 litry nowej brzeczki w ogóle nie chmielonej po czym z dwóch fermentatorów przechmielonych co już chodziły dwa dni stworzyłem trzy. Musiałem z dwóch ściągnąć przeliczoną wcześniej ilość brzeczki do pustego, jak też pobrać drożdże w fazie wysokich krążków wraz z chmielinami, a potem dodać świeżej, wszystko przez wężyk z gruszką, bez udziału paszczęki, mam nadzieje że się uda i nie będzie infekcji.Dalsza faza eksperymentu to czekanie na cichą i przy cichej ewentualnie nie wiem? Dodać chmiel na zimno?
Comment
-
-
Słucham odpowiedzi zgadza się na dwóch forach, analizuję i sam ostatecznie podejmuję decyzję, także trudno może i źle zrobiłem ale biorąc pod uwagę wcześniejsze nachmielenie nie wiem czy do końca złą może być dobrze. Najwyżej następnym razem tego nie powtórzę. Dlaczego dodanie nienachmielonej jest błędem?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rasuh Wyświetlenie odpowiedziDlaczego dodanie nienachmielonej jest błędem?
Comment
-
-
Ogólnie niechmielenie jest błędem. Gotując z chmielem tworzysz osad(wytrącasz z brzeczki niechciane substancje), z nad którego potem możesz piwo zlać. To tak ogólnie. Poczytaj o gotowaniu na forum. Może przyda Ci się dodatkowo to:
Last edited by Marcin_wc; 2013-11-26, 15:02.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rasuh Wyświetlenie odpowiedzi... Dlaczego dodanie nienachmielonej jest błędem?
Wojmata74 w ogóle nie czytaj, to jakaś krzyżacka niedojda. Powtarza jakieś banały, ale nigdy nie wie, co jest najważniejsze.Last edited by Krzysiu; 2013-11-26, 23:02.
Comment
-
Comment