Zrobiłem pierwszą warkę i pomyliłem się przy chmieleniu i to mocno. Na około 40 litrów brzeczki nastawnej dałem w sumie 320 gram chmielu. 160 gram Marynki w 0 min. i 80 gram Sybilli w 40 minucie i drugie 80 gram Sybilli w 50 minucie. A powinienem dać wszystkiego odpowiednio Marynki 80 gram, i Sybilli 40 gram i drugie 40 gram. Robiłem IPA a co wyjdzie nie wiem. Czy warto dodać chociaż z 20 litrów, a może więcej brzeczki niechmielonej do już fermentującej i tym samym zmniejszyć goryczkę w przyszłym piwie? Czy jest za duże ryzyko infekcją? A może nastawić brzeczkę bez chmielenia odfermentować i dopiero po zlewaniu na cichą wszystko wymieszać?
Dodanie brzeczki niechmielonej do fermentującej?
Collapse
X
-
teraz to zostaw. IPA na Marynce to dziwaczny pomysł.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Czemu dziwaczny?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Może dziwaczny pomysł z IPA na Marynce ale miałem tylko te dwa chmiele więc użyłem Marynki na gorycz i Syblli na aromat w sumie to bardziej PIPA powinno się nazywać czyli coś jak IPA ale na polskich chmielach, martwię się czy przy takich dawkach chmielu będzie w ogóle to piwko pijalne?Comment
-
Bardzo szacunkowo masz tutaj około 123 IBU. Z tego co mi wiadomo, to istnieją piwa, które mają nawet więcej goryczy (Hardcore IPA browaru Brew Dog ma np. 150 IBU). Zupełnie nie wiem co Ci z tego wyjdzie, ale jeżeli lubisz porządną gorycz to chyba będzie się dało wypićComment
-
Będzie bardzo dobrze. Jak będziesz miał problemy z wypiciem, to podaj adres na PW.
Dodawanie całkowicie nienachmielonej brzeczki to nie jest dobry pomysł. Dodanie lekko nachmielonej brzmi nieźle, ale polecam Ci zostawić tak jak jest.Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2013-11-25, 20:43.Comment
-
Czyli mam rozumieć że można dodać brzeczkę lekko nachmieloną z zachowaniem maksymalnej sterylności jak na warunki domowe, czyli ściąganie i spuszczanie za pomocą wysterylizowanej rurki z pompką bez udziału paszczy i przy minimalnym wzburzeniu piany z fermentujących już drożdży i oczywiście przy podobnej temperaturze? Teraz tylko ile jej najlepiej dodać i z jaką ilością chmielu? 20 litrów brzeczki z 20 gramami chmielu starczy? Może ktoś robił coś podobnego?Comment
-
Zostaw to piwo w spokoju i rób następne. Tylko przedtym napisz sobie na kartce punkt po punkcie co masz zrobić i ile czego dać.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Zrobiłem to czyli wziąłem urlop w pracy i zatarłem około 23 litry nowej brzeczki w ogóle nie chmielonej po czym z dwóch fermentatorów przechmielonych co już chodziły dwa dni stworzyłem trzy. Musiałem z dwóch ściągnąć przeliczoną wcześniej ilość brzeczki do pustego, jak też pobrać drożdże w fazie wysokich krążków wraz z chmielinami, a potem dodać świeżej, wszystko przez wężyk z gruszką, bez udziału paszczęki, mam nadzieje że się uda i nie będzie infekcji.Dalsza faza eksperymentu to czekanie na cichą i przy cichej ewentualnie nie wiem? Dodać chmiel na zimno?Comment
-
Słucham odpowiedzi zgadza się na dwóch forach, analizuję i sam ostatecznie podejmuję decyzję, także trudno może i źle zrobiłem ale biorąc pod uwagę wcześniejsze nachmielenie nie wiem czy do końca złą może być dobrze. Najwyżej następnym razem tego nie powtórzę. Dlaczego dodanie nienachmielonej jest błędem?Comment
-
Ogólnie niechmielenie jest błędem. Gotując z chmielem tworzysz osad(wytrącasz z brzeczki niechciane substancje), z nad którego potem możesz piwo zlać. To tak ogólnie. Poczytaj o gotowaniu na forum. Może przyda Ci się dodatkowo to:
Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2013-11-26, 15:02.Comment
-
Bo nie jest gotowana z chmielem, a więc nie zajdą właściwe rekacje, między innymi strącanie białek i podobne. tu nie ma innych prawidłowych odpowiedzi, jeśli ktoś twierdzi ciś innego, to jest zwykłym ignorantem.
Wojmata74 w ogóle nie czytaj, to jakaś krzyżacka niedojda. Powtarza jakieś banały, ale nigdy nie wie, co jest najważniejsze.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-11-26, 23:02.Comment
Related Topics
Collapse
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.
Czy (i jaki) wpływ...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU
SZYBKI OPIS;
3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
0.5KG MIODOWEGO SLODU
0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
0.5KG MIODU GRYCZANEGO...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Hej,
Mam dość nietypowy problem. Zastanawiam się czy jest możliwe przewożenie autem w zamkniętym zbiorniku fermentującej brzeczki? Muszę przyznać, że warunki do warzenia mam o niebo lepsze u moich teściów, ale nie jestem w stanie kontrolować przebiegu fermentacji w ich domu (mieszkamy...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment