Po ostatnim piwie zostawiłem sobie kilka litrów wysłodzin. Wysłodziny leżały w lodówce jakieś 3 tygodnie, dziś wygotowałem je porządnie przez 2.5h z zamiarem zrobienia z nich starteru do kolejnego piwa. Spróbowałem ich dopiero po wygotowaniu, w smaku są słodkie z lekko kwaśną nutą. Po wygotowaniu wszystko złe ze środka powinno zginąć, ale wolę upewnić się tu - czy warto przyrządzać na nich starter czy dać sobie spokój?
Starter na brzeczce z lekko kwaśnym posmakiem
Collapse
X
-
Aby potrzymać takie "wysłodki" lub rezerwę brzeczki do refermentacji należy je po prostu spasteryzować jak kompocik na zimę, czyli zagotować wrzące do słoiczka czy tez butelki, warto jeszcze chwilkę słoik z cieczą podgotować tak jak wspomniany kompocik. Jeśli tego nie uczyniłeś to wylej tą ciecz. Zresztą jeśli nawet było i pasteryzowane a smak podejrzany to ja bym wylał.
'Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2013-11-26, 22:10.
Related Topics
Collapse
-
-
-
Pojawiło się tych różnych wypustów Pinty w puszkach po różnych marketach, stąd i moje zainteresowanie, podsycone jeszcze kopyrowymi fimami. Tu akurat nabyte w Kaufie, ale chyba dostępne też poza sieciówkami. 9,99-10,99 PLN. Już przy Pinta Starter dla sieci Żabka miałem wątpliwości o...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Odwiedzony dzień wcześniej browarek Waldkasino https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-2-waldkasino znajduje się na skraju starego i wielkiego obszarowo lasu (o nazwie Steigerwald) w granicach Erfurtu, ale od strony...
-
Channel: Niemcy
-
-
Seria "Party Starter" dla Żabki, o której w rozmowie z Kopyrem gdzieś tak z rok temu wspominał Zwierzyna nieco się rozrosła przez ten czas. Były już NZ Pale Ale, West Coast IPA, Session IPA, West Coast APA, Hazy APA oraz East Coast IPA (może coś mi jeszcze umknęło). No i trafiło...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-07-07, 11:32 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment