pomoc w planowaniu zakupów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • meriadock
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.11
    • 1

    pomoc w planowaniu zakupów

    Witam wszystkich forumowiczów i zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w moim problemie.
    Mam za sobą dopiero dwie warki(obie warzone z zacieraniem): Brown Ale i Hefeweizen ze śrutowanych zestawów browamator, kupionych razem z pierwszym sprzętem. Brown Ale już praktycznie całe wypite, a pszeniczniak gazuję się w butelkach od tygodnia.
    Przyszedł więc czas na kolejne zakupy, pozwalające mi kontynuować swoją przygodę z warzeniem. Śrutownika na razie nie posiadam, i chyba zdecyduję się na kupno już ześrutowanego słodu. Mam w planach za jednym zamachem zamówić surowce na cztery lub pięć warek, dlatego myślałem, żeby wszystkie one były na jednych drożdżach, co obniży koszty. Jako najbardziej uniwersalny szczep wybrałem S-04 i na nim chciałem oprzeć swoje receptury. Myślałem, żeby wziąć na warsztat trzy rodzaje IPA a mianowicie: tradycyjne Angielskie, Amerykańskie i Polskie. Wszystkie na około 15 BLG chciałem rozpisać i zmieniać tylko rodzaje użytych chmieli. Jako czwartą i (ew.) piątą warkę planowałem dry stout i owsiany bardziej słodki. Podstawa zasypu to chyba będzie w każdym przypadku Pale Ale, w IPA dojdzie monachijski i karmelowy, w Dry Stoucie jęczmień palony, słód czekoladowy i płatki jęczmienne, natomiast w owsianym jęczmień palony, słód karmelowy ciemny i płatki owsiane.

    Tak więc z grubsza przedstawiłem swoje przemyślenia, i teraz mam następujące pytania:
    1. Czy popełniłem jakieś rażące błędy w doborze składników?
    2. Czy składniki (głównie słód) lepiej zamówić do każdego piwa osobno pakowane?
    3. Czy płatki owsiane można kupić w supermarkecie?
    4. Czy stosując zasadę jasne pierwsze, potem ciemne, dam rady wszystko na jednej paczuszce drożdży zrobić(Do pierwszej dam połowę, żeby zostawić sobie rezerwę w razie wypadków nagłych)?
    5. Czy do stoutu opłaca się sypać chmiel angielski(fuggle), czy może marynka jest odpowiednia, jeśli tylko na goryczkę dajemy?
    6. Czy można prosić o jakiś link do kalkulatora(Z polskimi jednostkami), pozwalającego obliczyć proporcje zasypu i ilość chmielu na poszczególne fazy chmielenia(W tym na zimno)?
    7. Czy warto użerać się z kalkulatorem, czy wzorować się na recepturach?
    8. Jeśli możecie, to wklejcie linki z jakimiś recepturami powyższych stylów (Najbardziej interesuje mnie PIPA, bo mało tego jest. Coś na wzór PLONa lub Misia).

    Z góry dziękuję za wyrozumiałość i odzew.
Przetwarzanie...
X