pomoc w planowaniu zakupów

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • meriadock
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.11
    • 1

    #1

    pomoc w planowaniu zakupów

    Witam wszystkich forumowiczów i zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w moim problemie.
    Mam za sobą dopiero dwie warki(obie warzone z zacieraniem): Brown Ale i Hefeweizen ze śrutowanych zestawów browamator, kupionych razem z pierwszym sprzętem. Brown Ale już praktycznie całe wypite, a pszeniczniak gazuję się w butelkach od tygodnia.
    Przyszedł więc czas na kolejne zakupy, pozwalające mi kontynuować swoją przygodę z warzeniem. Śrutownika na razie nie posiadam, i chyba zdecyduję się na kupno już ześrutowanego słodu. Mam w planach za jednym zamachem zamówić surowce na cztery lub pięć warek, dlatego myślałem, żeby wszystkie one były na jednych drożdżach, co obniży koszty. Jako najbardziej uniwersalny szczep wybrałem S-04 i na nim chciałem oprzeć swoje receptury. Myślałem, żeby wziąć na warsztat trzy rodzaje IPA a mianowicie: tradycyjne Angielskie, Amerykańskie i Polskie. Wszystkie na około 15 BLG chciałem rozpisać i zmieniać tylko rodzaje użytych chmieli. Jako czwartą i (ew.) piątą warkę planowałem dry stout i owsiany bardziej słodki. Podstawa zasypu to chyba będzie w każdym przypadku Pale Ale, w IPA dojdzie monachijski i karmelowy, w Dry Stoucie jęczmień palony, słód czekoladowy i płatki jęczmienne, natomiast w owsianym jęczmień palony, słód karmelowy ciemny i płatki owsiane.

    Tak więc z grubsza przedstawiłem swoje przemyślenia, i teraz mam następujące pytania:
    1. Czy popełniłem jakieś rażące błędy w doborze składników?
    2. Czy składniki (głównie słód) lepiej zamówić do każdego piwa osobno pakowane?
    3. Czy płatki owsiane można kupić w supermarkecie?
    4. Czy stosując zasadę jasne pierwsze, potem ciemne, dam rady wszystko na jednej paczuszce drożdży zrobić(Do pierwszej dam połowę, żeby zostawić sobie rezerwę w razie wypadków nagłych)?
    5. Czy do stoutu opłaca się sypać chmiel angielski(fuggle), czy może marynka jest odpowiednia, jeśli tylko na goryczkę dajemy?
    6. Czy można prosić o jakiś link do kalkulatora(Z polskimi jednostkami), pozwalającego obliczyć proporcje zasypu i ilość chmielu na poszczególne fazy chmielenia(W tym na zimno)?
    7. Czy warto użerać się z kalkulatorem, czy wzorować się na recepturach?
    8. Jeśli możecie, to wklejcie linki z jakimiś recepturami powyższych stylów (Najbardziej interesuje mnie PIPA, bo mało tego jest. Coś na wzór PLONa lub Misia).

    Z góry dziękuję za wyrozumiałość i odzew.

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Wrowar, Black River
    darekd
    Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

    Oatmeal Stout, 4,6% alk.
    Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
    Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
    ...
    2024-12-30, 14:42
  • Javox
    Kazimierz, Weźże Nową Multi Szklankę
    Javox
    New Zealand Wheat.
    Ekstrakt 13.5*, alko 5.5%.

    Kolab Browaru Kazimierz z krakowskimi multitapami: Weźże Krafta, MultiQlti, Nowy Kraftowy, Szklanki.

    Piana - na dłużej niepełna warstewka.
    Lacing - coś było.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony, blady...
    2023-12-04, 19:54
  • darekd
    Störtebeker, New England IPA
    darekd
    Browar ze Stralsundu kontynuuje tradycję współpracy z piwowarami domowymi zapoczątkowanej tym piwem:

    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...er-heller-bock

    Receptura tego piwa to efekt zwycięstwa w siódmej edycji (2023) mistrzostw...
    2024-11-30, 00:27
  • darekd
    ReCraft, [Piwne Podziemie] Chmielokrata Amora Preta
    darekd
    Uwarzone w świętochłowickim ReCrafcie jako "Hop Heavy IPA".

    Ekstr. 15%
    Alk. 6%

    Chmiel to polski Amora Preta, który według niektórych dystrybutorów, jak i informacji na puszce charakteryzuje się aromatem polskich owoców leśnych. Nie wiem czym polskie...
    2024-03-22, 20:19
  • ART
    Pinta, Beer Club Hoppy Crunch
    ART
    Kolejna Hazy Ipa z Pinty,

    skład za stroną pod kodem qr
    woda; słody: jęczmienne: pilzneński, Carapils, płatki pszeniczne; słód owsiany; płatki owsiane; maltodekstryna; chmiele: do kotła: Idaho 7 (first wort), na whirlpool: Strata®; na zimno do tanku: Mosaic, Nelson Sauvin,...
    2024-02-16, 18:26
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...