Witam wszystkich forumowiczów i zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w moim problemie.
Mam za sobą dopiero dwie warki(obie warzone z zacieraniem): Brown Ale i Hefeweizen ze śrutowanych zestawów browamator, kupionych razem z pierwszym sprzętem. Brown Ale już praktycznie całe wypite, a pszeniczniak gazuję się w butelkach od tygodnia.
Przyszedł więc czas na kolejne zakupy, pozwalające mi kontynuować swoją przygodę z warzeniem. Śrutownika na razie nie posiadam, i chyba zdecyduję się na kupno już ześrutowanego słodu. Mam w planach za jednym zamachem zamówić surowce na cztery lub pięć warek, dlatego myślałem, żeby wszystkie one były na jednych drożdżach, co obniży koszty. Jako najbardziej uniwersalny szczep wybrałem S-04 i na nim chciałem oprzeć swoje receptury. Myślałem, żeby wziąć na warsztat trzy rodzaje IPA a mianowicie: tradycyjne Angielskie, Amerykańskie i Polskie. Wszystkie na około 15 BLG chciałem rozpisać i zmieniać tylko rodzaje użytych chmieli. Jako czwartą i (ew.) piątą warkę planowałem dry stout i owsiany bardziej słodki. Podstawa zasypu to chyba będzie w każdym przypadku Pale Ale, w IPA dojdzie monachijski i karmelowy, w Dry Stoucie jęczmień palony, słód czekoladowy i płatki jęczmienne, natomiast w owsianym jęczmień palony, słód karmelowy ciemny i płatki owsiane.
Tak więc z grubsza przedstawiłem swoje przemyślenia, i teraz mam następujące pytania:
1. Czy popełniłem jakieś rażące błędy w doborze składników?
2. Czy składniki (głównie słód) lepiej zamówić do każdego piwa osobno pakowane?
3. Czy płatki owsiane można kupić w supermarkecie?
4. Czy stosując zasadę jasne pierwsze, potem ciemne, dam rady wszystko na jednej paczuszce drożdży zrobić(Do pierwszej dam połowę, żeby zostawić sobie rezerwę w razie wypadków nagłych)?
5. Czy do stoutu opłaca się sypać chmiel angielski(fuggle), czy może marynka jest odpowiednia, jeśli tylko na goryczkę dajemy?
6. Czy można prosić o jakiś link do kalkulatora(Z polskimi jednostkami), pozwalającego obliczyć proporcje zasypu i ilość chmielu na poszczególne fazy chmielenia(W tym na zimno)?
7. Czy warto użerać się z kalkulatorem, czy wzorować się na recepturach?
8. Jeśli możecie, to wklejcie linki z jakimiś recepturami powyższych stylów (Najbardziej interesuje mnie PIPA, bo mało tego jest. Coś na wzór PLONa lub Misia).
Z góry dziękuję za wyrozumiałość i odzew.
Mam za sobą dopiero dwie warki(obie warzone z zacieraniem): Brown Ale i Hefeweizen ze śrutowanych zestawów browamator, kupionych razem z pierwszym sprzętem. Brown Ale już praktycznie całe wypite, a pszeniczniak gazuję się w butelkach od tygodnia.
Przyszedł więc czas na kolejne zakupy, pozwalające mi kontynuować swoją przygodę z warzeniem. Śrutownika na razie nie posiadam, i chyba zdecyduję się na kupno już ześrutowanego słodu. Mam w planach za jednym zamachem zamówić surowce na cztery lub pięć warek, dlatego myślałem, żeby wszystkie one były na jednych drożdżach, co obniży koszty. Jako najbardziej uniwersalny szczep wybrałem S-04 i na nim chciałem oprzeć swoje receptury. Myślałem, żeby wziąć na warsztat trzy rodzaje IPA a mianowicie: tradycyjne Angielskie, Amerykańskie i Polskie. Wszystkie na około 15 BLG chciałem rozpisać i zmieniać tylko rodzaje użytych chmieli. Jako czwartą i (ew.) piątą warkę planowałem dry stout i owsiany bardziej słodki. Podstawa zasypu to chyba będzie w każdym przypadku Pale Ale, w IPA dojdzie monachijski i karmelowy, w Dry Stoucie jęczmień palony, słód czekoladowy i płatki jęczmienne, natomiast w owsianym jęczmień palony, słód karmelowy ciemny i płatki owsiane.
Tak więc z grubsza przedstawiłem swoje przemyślenia, i teraz mam następujące pytania:
1. Czy popełniłem jakieś rażące błędy w doborze składników?
2. Czy składniki (głównie słód) lepiej zamówić do każdego piwa osobno pakowane?
3. Czy płatki owsiane można kupić w supermarkecie?
4. Czy stosując zasadę jasne pierwsze, potem ciemne, dam rady wszystko na jednej paczuszce drożdży zrobić(Do pierwszej dam połowę, żeby zostawić sobie rezerwę w razie wypadków nagłych)?
5. Czy do stoutu opłaca się sypać chmiel angielski(fuggle), czy może marynka jest odpowiednia, jeśli tylko na goryczkę dajemy?
6. Czy można prosić o jakiś link do kalkulatora(Z polskimi jednostkami), pozwalającego obliczyć proporcje zasypu i ilość chmielu na poszczególne fazy chmielenia(W tym na zimno)?
7. Czy warto użerać się z kalkulatorem, czy wzorować się na recepturach?
8. Jeśli możecie, to wklejcie linki z jakimiś recepturami powyższych stylów (Najbardziej interesuje mnie PIPA, bo mało tego jest. Coś na wzór PLONa lub Misia).
Z góry dziękuję za wyrozumiałość i odzew.