Lekka kwaskowość w piwie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Motylu
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 4

    #1

    Lekka kwaskowość w piwie

    Witam , tydzień temu uwarzyłem pierwszą warkę.
    Skład:
    3,5 kg Pale ale
    1 kg pszeniczny
    200g 1400ebc
    temp zacierania 66-68 stopni.
    drożdże us -05

    chmiele angielskie
    30g 55'
    15g 25'
    20g 0'

    nie miałem chłodnicy wiec kocioł leżał sobie przez 4h w brodziku.
    Po tygodniu burzliwej piwo z 12blg dofermentowało do 3 blg więc chyba normalnie, a że chciałem spróbować jak będzie smakowało po tygodniu, pomiar zrobiłem sobie w cylindrze, no i piwo było by ok gdyby nie to że jest delikatnie kwaskowe ale wyraźnie odczuwalne na bokach języka i teraz mam pytanie czy to normalne dla piw z taką ilością pszenicy? Długo się zastanawiałem czy dawać ten kilogram pszenicy i teraz nie wiem czy to nie był błąd bo piwo wyszło bardzo mętne, i ta kwaśność;/

    Kolejnym dylematem jest użycie gęstwy z tego piwa, w fermentorze jak zbierałem ja do słoika na spodzie była delikatna warstwa czegoś ciemnego, chyba były to chmieliny czy to nie będzie przeszkadzało i czy w ogóle jest sens ja wykorzystywać skoro piwo wyszło kwaskowe.

    Z racji że wykorzystywałem angielskie chmiele, oraz słód pale ale ale dodałem słód pszeniczny i drożdże us05 oraz słód palony 1400ebc nie wiem jak sklasyfikować moje piwo. Może koledzy pomożecie Zdrówko

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Nepomucen, Nepo Lager
    darekd
    Coraz bardziej chcą zapomnieć o starej nazwie browaru na rzecz „Nepo Brewing”

    4,9% alk.

    Aromat – nijaki, ani słód, ani chmiel bez jakiegoś profilu i niewyraźnie. Na dodatek jakaś kwaskowość i minimalna kiszonka
    Piana – dość wysoka, nietrwała, dłuższa koronka
    Wysycenie
    ...
    2024-07-21, 00:42
  • darekd
    Peroni (Bari), Raffo Ricetta Originale
    darekd
    Nowość (2024) z Bari w Apulii z dodatkiem tamtejszego jęczmienia i odrobiny pszenicy durum. W składzie na wszelki wypadek również kukurydza, ale nie napisali czy miejscowego pochodzenia

    4,8% alk.
    10,8% ekst
    13 IBU

    Niefiltrowane

    Aromat...
    2024-06-09, 00:34
  • darekd
    Továrna [Potmehúd], SMaSH the Superdelic
    darekd
    Potmehúd to kontraktowy browar z Pragi, który tworzą dwaj Słowacy od 2018 r.

    Piwo uwarzone w browarze Továrna (Slaný), który już wcześniej gościł kontraktowców.

    Piwo uwarzone z jednego rodzaju słodu (pilzneński) oraz jednego rodzaju chmielu - Superdelic (Nowa...
    2024-05-20, 23:28
  • darekd
    Kundmüller, Weiherer Zwickerla Hell
    darekd
    Znany browar z Górnej Frankonii.

    .
    11,3% ekstr.
    4,9% alk.

    https://www.brauerei-kundmueller.de/...erer-zwickerla

    Aromat - wyraźne drożdże (lekka kwaskowość owocowa), lekki słód, chmiel dość wyraźny (łąka)
    Piana...
    2024-04-28, 00:18
  • darekd
    Celestial Beerworks, Jerzy
    darekd
    Browar z Dallas w Teksasie.

    Piwo opisane jako "A fine polish Lager"

    5% alk.
    Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka

    Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...
    2025-02-05, 02:24
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...