Witam , tydzień temu uwarzyłem pierwszą warkę.
Skład:
3,5 kg Pale ale
1 kg pszeniczny
200g 1400ebc
temp zacierania 66-68 stopni.
drożdże us -05
chmiele angielskie
30g 55'
15g 25'
20g 0'
nie miałem chłodnicy wiec kocioł leżał sobie przez 4h w brodziku.
Po tygodniu burzliwej piwo z 12blg dofermentowało do 3 blg więc chyba normalnie, a że chciałem spróbować jak będzie smakowało po tygodniu, pomiar zrobiłem sobie w cylindrze, no i piwo było by ok gdyby nie to że jest delikatnie kwaskowe ale wyraźnie odczuwalne na bokach języka i teraz mam pytanie czy to normalne dla piw z taką ilością pszenicy? Długo się zastanawiałem czy dawać ten kilogram pszenicy i teraz nie wiem czy to nie był błąd bo piwo wyszło bardzo mętne, i ta kwaśność;/
Kolejnym dylematem jest użycie gęstwy z tego piwa, w fermentorze jak zbierałem ja do słoika na spodzie była delikatna warstwa czegoś ciemnego, chyba były to chmieliny czy to nie będzie przeszkadzało i czy w ogóle jest sens ja wykorzystywać skoro piwo wyszło kwaskowe.
Z racji że wykorzystywałem angielskie chmiele, oraz słód pale ale ale dodałem słód pszeniczny i drożdże us05 oraz słód palony 1400ebc nie wiem jak sklasyfikować moje piwo. Może koledzy pomożecie Zdrówko
Skład:
3,5 kg Pale ale
1 kg pszeniczny
200g 1400ebc
temp zacierania 66-68 stopni.
drożdże us -05
chmiele angielskie
30g 55'
15g 25'
20g 0'
nie miałem chłodnicy wiec kocioł leżał sobie przez 4h w brodziku.
Po tygodniu burzliwej piwo z 12blg dofermentowało do 3 blg więc chyba normalnie, a że chciałem spróbować jak będzie smakowało po tygodniu, pomiar zrobiłem sobie w cylindrze, no i piwo było by ok gdyby nie to że jest delikatnie kwaskowe ale wyraźnie odczuwalne na bokach języka i teraz mam pytanie czy to normalne dla piw z taką ilością pszenicy? Długo się zastanawiałem czy dawać ten kilogram pszenicy i teraz nie wiem czy to nie był błąd bo piwo wyszło bardzo mętne, i ta kwaśność;/
Kolejnym dylematem jest użycie gęstwy z tego piwa, w fermentorze jak zbierałem ja do słoika na spodzie była delikatna warstwa czegoś ciemnego, chyba były to chmieliny czy to nie będzie przeszkadzało i czy w ogóle jest sens ja wykorzystywać skoro piwo wyszło kwaskowe.
Z racji że wykorzystywałem angielskie chmiele, oraz słód pale ale ale dodałem słód pszeniczny i drożdże us05 oraz słód palony 1400ebc nie wiem jak sklasyfikować moje piwo. Może koledzy pomożecie Zdrówko