Jak w tytule. Piwo ze słodów, robione w standardowy sposób, mniej więcej tak jak poprzednich ponad 60 warek. Najpierw w dwóch pod rząd pale ale, które przy okazji dostały lekkiego aromatu i posmaku mokrej tektury. Zbiłem to na karb późnoletniego powietrza i postanowiłem zająć się lagerami. I tu zonk jakiego się nie spodziewałem. Mimo szczególnie starannej dezynfekcji sprzętu, piwo bardzo mętne i po miesiącu od butelkowania pierwszego z nich wygląda na to, że w ogóle się nie klaruje. Na szczęście całkiem smaczne, bynajmniej bez niechcianych posmaków. Dodam, że po burzliwej nic nie wskazywałoby na taki obrót rzeczy. Czy ktoś miał coś takiego? Czy ktoś ośmieli się postawić diagnozę???
Piwo mętnieje na cichej
Collapse
X
-
Piwo mętnieje na cichej
Jak w tytule. Piwo ze słodów, robione w standardowy sposób, mniej więcej tak jak poprzednich ponad 60 warek. Najpierw w dwóch pod rząd pale ale, które przy okazji dostały lekkiego aromatu i posmaku mokrej tektury. Zbiłem to na karb późnoletniego powietrza i postanowiłem zająć się lagerami. I tu zonk jakiego się nie spodziewałem. Mimo szczególnie starannej dezynfekcji sprzętu, piwo bardzo mętne i po miesiącu od butelkowania pierwszego z nich wygląda na to, że w ogóle się nie klaruje. Na szczęście całkiem smaczne, bynajmniej bez niechcianych posmaków. Dodam, że po burzliwej nic nie wskazywałoby na taki obrót rzeczy. Czy ktoś miał coś takiego? Czy ktoś ośmieli się postawić diagnozę???Tagi: brak
-
-
Lagerowałeś w bardzo niskich temperaturach?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
-
-
Czyli nie zmętnienie na zimno, bo czasem po przechłodzeniu piwa do nawet -2°C na cichej, zostawało mętne na zawsze.
Może być wiele powodów, może zbyt gorąca wodą zacząłeś wysładzać. Ostatnio koleżka tak miał, przechytrzał z wydajnością ."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
- pszenica/słód pszeniczny w zasypie
- chmielenie na zimno
- nowe słody i/lub chmiele, przełom taki jak kiedyś?
A podpowiedz co zmieniłeś ostatnio?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
brak pszenicy w zasypie, brak chmielenia na zimno, słody nowe w sensie z nowej dostawy. Po zidentyfikowaniu problemu przeszedłem na obciąg "paszczowy", ale jak się okazało, że to nic nie daje wróciłem do pompki na baterie. Przełom w normie.
Wcześniej zmieniłem filtrator, ale już na nim zrobiłem smaczne piwa o przyzwoitej klarowności.
Chyba kolej na pszeniczniaki - zmętnienie nie będzie wadą
Comment
-
-
słód ten sam co ostatnio?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
No właśnie Jaka firma?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment