Piwo mętnieje na cichej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebanek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.02
    • 178

    Piwo mętnieje na cichej


    Jak w tytule. Piwo ze słodów, robione w standardowy sposób, mniej więcej tak jak poprzednich ponad 60 warek. Najpierw w dwóch pod rząd pale ale, które przy okazji dostały lekkiego aromatu i posmaku mokrej tektury. Zbiłem to na karb późnoletniego powietrza i postanowiłem zająć się lagerami. I tu zonk jakiego się nie spodziewałem. Mimo szczególnie starannej dezynfekcji sprzętu, piwo bardzo mętne i po miesiącu od butelkowania pierwszego z nich wygląda na to, że w ogóle się nie klaruje. Na szczęście całkiem smaczne, bynajmniej bez niechcianych posmaków. Dodam, że po burzliwej nic nie wskazywałoby na taki obrót rzeczy. Czy ktoś miał coś takiego? Czy ktoś ośmieli się postawić diagnozę???
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Lagerowałeś w bardzo niskich temperaturach?
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • sebanek
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2009.02
      • 178

      #3
      11 stopni

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #4
        Czyli nie zmętnienie na zimno, bo czasem po przechłodzeniu piwa do nawet -2°C na cichej, zostawało mętne na zawsze.
        Może być wiele powodów, może zbyt gorąca wodą zacząłeś wysładzać. Ostatnio koleżka tak miał, przechytrzał z wydajnością .
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • sebanek
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.02
          • 178

          #5
          Raczej nie temp wody do wysładzania.
          Jakie jeszcze mogą być powody?

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6
            - pszenica/słód pszeniczny w zasypie
            - chmielenie na zimno
            - nowe słody i/lub chmiele, przełom taki jak kiedyś?

            A podpowiedz co zmieniłeś ostatnio?
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • sebanek
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2009.02
              • 178

              #7
              brak pszenicy w zasypie, brak chmielenia na zimno, słody nowe w sensie z nowej dostawy. Po zidentyfikowaniu problemu przeszedłem na obciąg "paszczowy", ale jak się okazało, że to nic nie daje wróciłem do pompki na baterie. Przełom w normie.
              Wcześniej zmieniłem filtrator, ale już na nim zrobiłem smaczne piwa o przyzwoitej klarowności.
              Chyba kolej na pszeniczniaki - zmętnienie nie będzie wadą

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                słód ten sam co ostatnio?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • sebanek
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2009.02
                  • 178

                  #9
                  słód nowy - w sensie z nowej dostawy, ale wcześniej pale ale na innym.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    No właśnie Jaka firma?
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • sebanek
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.02
                      • 178

                      #11
                      Strzegom

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • sebanek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2009.02
                          • 178

                          #13
                          ale pale ale był castle malting
                          poza tym, gdyby to chodziło o słód to nie mętniałoby już na burzliwej? No i Czy nagle nie wysypałyby się posty na temat tego słodu???
                          Last edited by sebanek; 2013-11-29, 19:50.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #14
                            termometr sprawny?
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • sebanek
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2009.02
                              • 178

                              #15
                              hmmmm..... a to muszę sprawdzić

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X