Piwo mętnieje na cichej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebanek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.02
    • 178

    #1

    Piwo mętnieje na cichej


    Jak w tytule. Piwo ze słodów, robione w standardowy sposób, mniej więcej tak jak poprzednich ponad 60 warek. Najpierw w dwóch pod rząd pale ale, które przy okazji dostały lekkiego aromatu i posmaku mokrej tektury. Zbiłem to na karb późnoletniego powietrza i postanowiłem zająć się lagerami. I tu zonk jakiego się nie spodziewałem. Mimo szczególnie starannej dezynfekcji sprzętu, piwo bardzo mętne i po miesiącu od butelkowania pierwszego z nich wygląda na to, że w ogóle się nie klaruje. Na szczęście całkiem smaczne, bynajmniej bez niechcianych posmaków. Dodam, że po burzliwej nic nie wskazywałoby na taki obrót rzeczy. Czy ktoś miał coś takiego? Czy ktoś ośmieli się postawić diagnozę???
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Lagerowałeś w bardzo niskich temperaturach?
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • sebanek
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2009.02
      • 178

      #3
      11 stopni

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Czyli nie zmętnienie na zimno, bo czasem po przechłodzeniu piwa do nawet -2°C na cichej, zostawało mętne na zawsze.
        Może być wiele powodów, może zbyt gorąca wodą zacząłeś wysładzać. Ostatnio koleżka tak miał, przechytrzał z wydajnością .
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • sebanek
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.02
          • 178

          #5
          Raczej nie temp wody do wysładzania.
          Jakie jeszcze mogą być powody?

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            - pszenica/słód pszeniczny w zasypie
            - chmielenie na zimno
            - nowe słody i/lub chmiele, przełom taki jak kiedyś?

            A podpowiedz co zmieniłeś ostatnio?
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • sebanek
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2009.02
              • 178

              #7
              brak pszenicy w zasypie, brak chmielenia na zimno, słody nowe w sensie z nowej dostawy. Po zidentyfikowaniu problemu przeszedłem na obciąg "paszczowy", ale jak się okazało, że to nic nie daje wróciłem do pompki na baterie. Przełom w normie.
              Wcześniej zmieniłem filtrator, ale już na nim zrobiłem smaczne piwa o przyzwoitej klarowności.
              Chyba kolej na pszeniczniaki - zmętnienie nie będzie wadą

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                słód ten sam co ostatnio?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • sebanek
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2009.02
                  • 178

                  #9
                  słód nowy - w sensie z nowej dostawy, ale wcześniej pale ale na innym.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    No właśnie Jaka firma?
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • sebanek
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.02
                      • 178

                      #11
                      Strzegom

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • sebanek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2009.02
                          • 178

                          #13
                          ale pale ale był castle malting
                          poza tym, gdyby to chodziło o słód to nie mętniałoby już na burzliwej? No i Czy nagle nie wysypałyby się posty na temat tego słodu???
                          Ostatnia zmiana dokonana przez sebanek; 2013-11-29, 19:50.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10795

                            #14
                            termometr sprawny?
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • sebanek
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2009.02
                              • 178

                              #15
                              hmmmm..... a to muszę sprawdzić

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • m2200
                                Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                                m2200
                                Witam,

                                wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                                Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                                2019-05-16, 17:06
                              • ohdesu
                                Piana przy cichej fermentacji
                                ohdesu
                                To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                                2019-03-03, 14:39
                              • bastion
                                Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
                                bastion
                                Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
                                2025-01-10, 21:09
                              • DrunkChaosMind
                                Kunze i brak informacji o cichej
                                DrunkChaosMind
                                Tak czytam kunzego i szukałem tam jakiejś konkretniej informacji na temat różnicy między fermentacją burzliwą (główną), a cichą. Odnoszę wrażenie że nie ma tam zupełnie o tym informacji. Kunze podaje że po fermentacji głównej piwo kierowane jest od razu na leżakowanie.
                                Czy...
                                2017-09-18, 22:02
                              • tomaszekp
                                Fermentacja na cichej i delikatnie kwaskowe piwo
                                tomaszekp
                                Mój pierwszy post na forum, więc siemka!
                                Przechodząc do rzeczy, uwarzyliśmy ze znajomym swoje drugie piwo z ekstraktów. Pierwsza warka to dwa jasne ekstrakty w syropie, wyszło 12°BLG, zadane US-05. Po 10 dniach burzliwej 3.5°BLG, przelewamy, dajemy 60g chmielu, szczelnie zamykamy fermentor...
                                2016-08-22, 23:33
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...