Piwo mętnieje na cichej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebanek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.02
    • 178

    #16
    sprawdziłem - sprawny

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10795

      #17
      Miałem wiosną dwie mętne zwaliłem winę na termometr.Dało sie naprawić-żelatyna najlepszym przyjacielem piwowara
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • sebanek
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.02
        • 178

        #18
        Nigdy nie stosowałem żelatyny. Tu czytałem różne rzeczy na jej temat, ale nie doczytałem się jak ja stosować. Może czas wypróbować... Zrobić roztwór? Wsypać wprost z torebki? ile?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10795

          #19
          Rozpuścić wg przepisu, wlać do piwa, za 2-3 dni butelkować
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • sebanek
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2009.02
            • 178

            #20
            a ile? Bo pewnie w sprzedaży są różne opakowania

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
              Możesz dokładnie opisać problemy ze słodem ze Strzegomia?

              Mam dwie warki bardzo mętne i jedyną zmianą w porównaniu z poprzednimi jest strzegomski pale ale z nowej partii.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                Możesz dokładnie opisać problemy ze słodem ze Strzegomia?

                Mam dwie warki bardzo mętne i jedyną zmianą w porównaniu z poprzednimi jest strzegomski pale ale z nowej partii.
                Na moim Pale Ale ze Strzegomia mam klarowne bittery, a na Twoim mamy mętnego Brałnka. Ale czy to inna partia, to nie wiem.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • m2200
                  Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                  m2200
                  Witam,

                  wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                  Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                  2019-05-16, 17:06
                • ohdesu
                  Piana przy cichej fermentacji
                  ohdesu
                  To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                  2019-03-03, 14:39
                • bastion
                  Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
                  bastion
                  Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
                  2025-01-10, 21:09
                • DrunkChaosMind
                  Kunze i brak informacji o cichej
                  DrunkChaosMind
                  Tak czytam kunzego i szukałem tam jakiejś konkretniej informacji na temat różnicy między fermentacją burzliwą (główną), a cichą. Odnoszę wrażenie że nie ma tam zupełnie o tym informacji. Kunze podaje że po fermentacji głównej piwo kierowane jest od razu na leżakowanie.
                  Czy...
                  2017-09-18, 22:02
                • tomaszekp
                  Fermentacja na cichej i delikatnie kwaskowe piwo
                  tomaszekp
                  Mój pierwszy post na forum, więc siemka!
                  Przechodząc do rzeczy, uwarzyliśmy ze znajomym swoje drugie piwo z ekstraktów. Pierwsza warka to dwa jasne ekstrakty w syropie, wyszło 12°BLG, zadane US-05. Po 10 dniach burzliwej 3.5°BLG, przelewamy, dajemy 60g chmielu, szczelnie zamykamy fermentor...
                  2016-08-22, 23:33
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...