napowietrzanie brzeczki podczas fermentacji burzliwej?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ksieciuniu
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 157

    #1

    napowietrzanie brzeczki podczas fermentacji burzliwej?

    Z góry przepraszam za kolejny nowy temat, ale nie mogłem znaleźć nic pod co mógłbym sensownie podczepić moje pytanie.

    Z instrukcji warzenia, którą miałem z żoliborskiego Piwowara + informacji ze sklepu wynikało, żeby brzeczkę przez pierwsze ok. 2 dni fermentacji burzliwej napowietrzać (2 razy dziennie) przez pomieszanie jej mieszadłem (oczywiście zdezynfekowanym). Tak robiłem przez jakieś 10 brzeczek i nic się nie zakaziło (raz mi wpadły dzikie drożdże, ale chyba akurat nie przez to).
    Ale jak teraz zacząłem czytać forumowe porady to nigdzie takiego zalecenie nie widzę. Raczej są przestrogi przed napowietrzaniem (z wyjątkiem tego przed zadaniem drożdży) i w ogóle przed ingerencją w to co się dzieje w fermentatorze podczas burzliwej.

    Czy dobrze wnioskuje, że to mieszanie jest zbędne, a nawet niewskazane?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Napowietrza się przed zadaniem drożdża
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • ksieciuniu
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.11
      • 157

      #3
      I potem już ich w ogóle nie "wspomagać" mieszaniem? Rujnujesz mój dotychczasowy "piwopogląd"
      Ostatnia zmiana dokonana przez ksieciuniu; 2013-11-29, 23:07.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #4
        warzę jednego dnia, zostawiam na noc do wystygnięcia, rano idąc do pracy zadaje drożdża, przelewam z wiadra do wiadra 3-4 razy
        ps ale ja jestem wywrotowiec
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #5
          Raz a dobrze wystarczy.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Serokomlak
            Islandia, Litli-Árskógssandur, Öldugata 22, Bruggsmiðjan Kaldi Brewery
            Serokomlak
            W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.

            Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
            2024-09-28, 23:39
          • rosiks
            Receptura na APA
            rosiks
            Witam,

            Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
            Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
            Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
            2017-12-25, 18:52
          • Daray
            Brak wyraźniej fermentacji po 48h
            Daray
            Dzień dobry,

            W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

            Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
            2023-03-13, 20:01
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • darekd
            Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
            darekd
            Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

            Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
            ...
            2023-02-07, 23:16
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...