Piwo świąteczne - przyprawy .

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lotus
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.01
    • 89

    #1

    Piwo świąteczne - przyprawy .

    Pytanie na szybko - robię piwo świąteczne i mam torebkę przypraw korzennych do piernika :skład:
    Cynamon,kolendra, gałka muszkatołowa ,imbir, koper , ziele angielskie , goździki , pieprz kardamon .
    Czy dodać tą przyprawę ?
    Czy też może lepiej dodać oddzielnie imbir, goździki , kolendrę ,cynamon i anyż ?
    I jak tak to kiedy - razem z chmielem na goryczkę , później razem z na aromat czy też po fermentacji ?
  • HokusProkus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.09
    • 70

    #2
    Czy to w kuchni, czy w innej dziedzinie zawsze bardzo ostrożnie podchodzę do gotowych miksów przyprawowych. Bardzo często sporą ich część stanowi sól bądź cukier. Jeśli mam możliwość to staram się używać pojedynczych składników. A w okresie przedświątecznym jest sporo promocji na takie przyprawy jak chociażby kora cynamonu w całości.

    Comment

    • TTOP
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.03
      • 449

      #3
      No dobrze, a jak z drugą częścią wypowiedzi? Kiedy zadawać przyprawy? Albo jak chmiel na goryczkę, albo jak na aromat... Jakby ktoś mądry się wypowiedział, co najmniej 2 osoby byłyby wdzięczne
      Ostatnia zmiana dokonana przez TTOP; 2013-12-02, 13:41.

      Comment

      • gwzd
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2012.01
        • 622

        #4
        Dodaj na 5-15 min przed końcem gotowania. Również uważam, że gotowy mix przypraw nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Sam planuję podobne piwa i w odpowiednie przyprawy zaopatrzyłem się podczas ostatnich zakupów piwowarskich w CP.

        Comment

        • TTOP
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.03
          • 449

          #5
          Ja również kupiłem poszczególne składniki oddzielnie, tyle, że w Browamatorze, ale nie wiedziałem, kiedy je dodać. 5-15min przed końcem warzenia do już jakiś konkret

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Można dawać mix, a można dawać oddzielnie. To te same przyprawy. Warto sprawdzić mieszanki różnych firm, mają różne smaki i zapachy.

            Pamiętać trzeba, że przyprawy te, oprócz zapachu, dają też smak. Nadmiar może spowodować powstanie piekącej goryczki, przez co piwo stanie się niepijalne. Lepiej dać mniej i doprawić dla aromatu na zimno, niż przesadzić. Szczególnie dokuczliwy może być nadmiar gałki muszkatołowej i imbiru.

            Najlepiej sprawdzić sobie na portalach kucharskich, jakie efekty dają poszczególne przyprawy i wtedy dobrać odpowiednio ilość i czas gotowania.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-12-02, 13:53.

            Comment

            • lotus
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2013.01
              • 89

              #7
              Mieszanka przypraw jest bez cukru .
              A jako że nie wiedziałem kiedy dać , to dałem razem z chmielem na aromat . Tak samo jak dodałem skórkę z pomarańczy i pół laski wanilii .

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Szkoda, że nie zadałeś pytania ILE tego wsypać. Mam nadzieję, że nie dałeś więcej, niż kilka sztuk goździków oraz łącznie łyżkę innych przypraw, bo będzie masakra
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                Related Topics

                Collapse

                Przetwarzanie...