Piwo świąteczne - przyprawy .

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lotus
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.01
    • 89

    Piwo świąteczne - przyprawy .

    Pytanie na szybko - robię piwo świąteczne i mam torebkę przypraw korzennych do piernika :skład:
    Cynamon,kolendra, gałka muszkatołowa ,imbir, koper , ziele angielskie , goździki , pieprz kardamon .
    Czy dodać tą przyprawę ?
    Czy też może lepiej dodać oddzielnie imbir, goździki , kolendrę ,cynamon i anyż ?
    I jak tak to kiedy - razem z chmielem na goryczkę , później razem z na aromat czy też po fermentacji ?
  • HokusProkus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.09
    • 70

    #2
    Czy to w kuchni, czy w innej dziedzinie zawsze bardzo ostrożnie podchodzę do gotowych miksów przyprawowych. Bardzo często sporą ich część stanowi sól bądź cukier. Jeśli mam możliwość to staram się używać pojedynczych składników. A w okresie przedświątecznym jest sporo promocji na takie przyprawy jak chociażby kora cynamonu w całości.

    Comment

    • TTOP
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.03
      • 449

      #3
      No dobrze, a jak z drugą częścią wypowiedzi? Kiedy zadawać przyprawy? Albo jak chmiel na goryczkę, albo jak na aromat... Jakby ktoś mądry się wypowiedział, co najmniej 2 osoby byłyby wdzięczne
      Last edited by TTOP; 2013-12-02, 13:41.

      Comment

      • gwzd
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2012.01
        • 622

        #4
        Dodaj na 5-15 min przed końcem gotowania. Również uważam, że gotowy mix przypraw nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Sam planuję podobne piwa i w odpowiednie przyprawy zaopatrzyłem się podczas ostatnich zakupów piwowarskich w CP.

        Comment

        • TTOP
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.03
          • 449

          #5
          Ja również kupiłem poszczególne składniki oddzielnie, tyle, że w Browamatorze, ale nie wiedziałem, kiedy je dodać. 5-15min przed końcem warzenia do już jakiś konkret

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Można dawać mix, a można dawać oddzielnie. To te same przyprawy. Warto sprawdzić mieszanki różnych firm, mają różne smaki i zapachy.

            Pamiętać trzeba, że przyprawy te, oprócz zapachu, dają też smak. Nadmiar może spowodować powstanie piekącej goryczki, przez co piwo stanie się niepijalne. Lepiej dać mniej i doprawić dla aromatu na zimno, niż przesadzić. Szczególnie dokuczliwy może być nadmiar gałki muszkatołowej i imbiru.

            Najlepiej sprawdzić sobie na portalach kucharskich, jakie efekty dają poszczególne przyprawy i wtedy dobrać odpowiednio ilość i czas gotowania.
            Last edited by Krzysiu; 2013-12-02, 13:53.

            Comment

            • lotus
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2013.01
              • 89

              #7
              Mieszanka przypraw jest bez cukru .
              A jako że nie wiedziałem kiedy dać , to dałem razem z chmielem na aromat . Tak samo jak dodałem skórkę z pomarańczy i pół laski wanilii .

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Szkoda, że nie zadałeś pytania ILE tego wsypać. Mam nadzieję, że nie dałeś więcej, niż kilka sztuk goździków oraz łącznie łyżkę innych przypraw, bo będzie masakra
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                Przetwarzanie...
                X