Jabłkowe nuty w Bitterze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lulek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.06
    • 2

    Jabłkowe nuty w Bitterze

    Chciałbym się Was zapytać co mogło być przyczyną powstania nut jabłkowych w piwie. O ile zapach jest raczej poprawny, to w smaku daję się to dość wyraźnie wyczuć.
    Piwo to Brewkit Georddie Bitter do którego dodałem BA Brew-kit PLUS. Piwo trzymałem 7 dni na fermentacji burzliwej, a następnie 6 na cichej. Do refermentacji dodałem 60g cukru. Wszystko było odkażane z użyciem Oxi one, a metalowe chochle, czy łyżki opalone nad palnikiem.
    Piwa próbowałem 5 dni po butelkowaniu, czy z czasem jest szansa na odejście tego smaku?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    zbyt wysoka temp. fermentacji.
    Cienkie drożdże.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Lulek
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.06
      • 2

      #3
      Dzięki za odpowiedź. Faktycznie drożdże, których użyłem były tymi dodanymi do opakowania. Jednak fermentacja odbywała się w 20-21 stC, więc teoretycznie mieściło się to w widełkach 18-22 stC. Czy możliwe było, że temperatura w której drożdże były zadane miała na to wpływ?

      Comment

      Przetwarzanie...
      X