Z dwojga złego: burzliwa z kranikiem czy przelewanie po jednym dniu?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ksieciuniu
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 157

Z dwojga złego: burzliwa z kranikiem czy przelewanie po jednym dniu?

Podczas warzenia zorientowałem się, że nowy fermentator, którego miałem zamiar użyć jest pęknięty. Poza nim miałem tylko fermentator z kranikiem, więc nastawiłem w nim (uprzednio myjąc i odkażając jak się dało), chociaż wiem, że to z wielu powodów niewskazane.
    Pewnie jakby coś się miało zakazić, to już to zrobiło, ale kranik niesie jeszcze inne potencjalne niebezpieczeństwa (cieknięcie). Co byście radzili – zostawić go do końca burzliwej w tym fermentatorze z kranikiem (bez szczelnego zamykania, żeby zmniejszyć ciśnienie) czy jutro kupić taki bez kranika i przelać (ale wtedy będzie przelewane po ok. 20 godzinach od dodania drożdży)?

Ja bym się skłaniał ku temu pierwszemu rozwiązaniu, ale może ktoś ma inne sugestie?
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

Jak nie cieknie do tej pory to zostaw "Pewnie jakby coś się miało zakazić, to już to zrobiło", na cichą przelejesz do tego bezkranikowego.

Comment

• TTOP
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.03
      • 449

Ja do tej pory uwarzyłem 5 warek, wszystkie miały burzliwą w fermentorze z kranikiem, żadnych zakażeń nie wyczułem. Co do odkażania to stosuje piro na koniec przelewając go przez kranik. Tak więc zapewne nic Ci się z piwem złego nie stanie.
      Ostatnia zmiana dokonana przez TTOP; 2013-12-06, 11:07.

Comment

• Gość

Proponuje nie ruszać

Comment

• ksieciuniu
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.11
          • 157

Dzięki wszystkim za wyjątkowo zbieżne rady
          Oczywiście się zastosuję i zostawię piwko tam gdzie jest.

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
            Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
            dadek
            Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
            2025-02-12, 02:28
          • bastion
            Estonia, Narva, Hariduse 5, Narva Pruulikoda [Bez wyszynku]
            bastion
            Narva ze względu na pięknie położony nad rzeką o tej samej nazwie zamek, jest jednym z nielicznych turystycznych celów w Estonii. Samo miasto bardzo przeciętne, ale kiedy pozna się jego dzieje podczas ostatniej wojny, można zrozumieć dlaczego tak jest. Do tego dochodzi fakt, że języka estońskiego...
            2024-09-29, 20:09
          • grodek
            Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
            grodek
            Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
            - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
            - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
            - śrutownik stołowy 200 zł
            - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
            - refraktometr 0-40°Brix'a...
            2024-03-10, 19:01
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • darekd
            Lybica, IPA eco
            darekd
            Bardzo ciekawe geograficznie miejsce, bowiem browar ma się znajdować w miejscowości Llívia, która administracyjnie znajduje się w Katalonii, ale dokładnie jest hiszpańską eksklawą na terytorium Francji (podnóża Pirenejów). Błądząc po Google mapie nie znalazłem żadnego browaru choć...
            2023-07-14, 11:21
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...